Skissförslag på Big Splash. Foto: Kungsbacka Kommun/Konstnär Maria RantanenVisa alla (2)
Visa alla (2)

Badhuskonst liknar hakkors – nu måste den göras om

Uppdaterad
Publicerad

Förslaget på utsmyckningen av det nya badhuset i Kungsbacka har fått kritik för den påminner för mycket om svastikor. Nu får konstnären göra om sina skisser.

I april togs första spadtaget för byggnationen av det nya badhuset i Kungsbacka. Arbetet är uppdelat i två delar, den den ena utgör själva bygget och den andra fasaden som ska dekoreras med konst.

Flera konstnärer anmälde sig för att ta sig an uppdraget och till slut valdes en ut. Men när hon presenterade skissen på sitt förslag uppstod reaktioner på social medier då vissa ansåg att det påminde om Nazi-Tysklands svastikor.

”Finns likheter”

På tidningen Norra Hallands facebook-sida går det att utläsa flera arga kommentarer.

– Vill inte ha svastika/hakkors på badhuset! Hur kan man missa det? skriver en person.

– Då får vi hoppas att de blåa symbolerna i ”konsten” här ovan inte liknar svastikor allt för mycket. Finns likheter menar jag, kommenterar en annan.

– Helt obegripligt, det är ju svastikor över hela väggen. Tänk om! säger en tredje.

Måste göra justeringar

Det här har nu lett till att arbetet måste göras om. Ulrika Granfors är förvaltningschef på Kultur och fritidsförvaltningen i Kungsbacka.

– Det finns folk på sociala medier som gör alla möjliga associationer. Med anledning av att det fanns så många tolkningar kommer konstnären göra vissa justeringar i sin ursprungliga skiss så att hennes intention framgår tydligare, säger Ulrika Granfors till SVT nyheter Halland.

Nu har konstnären några månader på sig att framställa en reviderad version av utsmyckningen.

Ska stå klart 2020

– Vi vill att badhuset ska förknippas med en positiv känsla. Vi vill att den ska vara tydlig. Därför får konstnären göra om, säger Ulrika Granfors.

Nya badhuset placeras på nuvarande grusplanen vid Kungsbacka sportcenter och beräknas stå klart våren 2020. Projektet kostar en halv miljard kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer