Konstnären Mari Rantanen. Foto: SVT

Konstnären: ”Jag är naturligtvis ledsen över reaktionerna”

Uppdaterad
Publicerad

Den finska konstnären Mari Rantanen har som mål att hennes badhuskonst ska symbolisera rörelsen av simmande människor. Istället blev reaktionerna från allmänheten att den påminner om hakkors. Hon är ledsen att folk tolkar det så och vill framhäva att det aldrig var hennes avsikt.

– Såvitt jag förstår var juryn eniga om att använda min konst. De har inte signalerat att jag skulle ändra på någonting, säger Mari Rantanen när SVT Nyheter Halland pratar med henne.

Hon var den konstnär som blev utvald att skissa fram hur fasaden på Kungsbackas nya badhus ska utsmyckas. Resultatet blev ”Big Splash”, som är gjort av kakelmosaik.

Blev överraskad

– Den ska dels symbolisera plasket som bildas när barn hoppar i vattnet. Och dels skulle den representera själva rörelsen som människor gör när de simmar, säger Mari Rantenen.

Hon har jobbat med olika mönster som baseras på den västerländska traditionen att använda geometriska former. Men att vissa skulle urskilja svastikor i hennes skiss hade hon inte förväntat sig.

– Personligen kan jag inte se någon referens till hakkors eller något liknande. Jag har försökt vara noga med att konsten inte ska innehålla några symboler, säger Mari Rantanen.

Har du förståelse för att folk misstolkar din skiss?

Alla människors reaktion till konsten baserars på deras egna erfarehneter. Jag kan inte bedöma om de har rätt eller fel . Viktigt att veta är vad som finns bakom alla mönster och man borde inte dra den första hastiga slutsatsen om något. Men jag är naturligtvis ledsen över reaktionerna, svarar Mari Rantanen.

Vill att konsten ska vara inbjudande

Hon tillägger att hon inte mottagit några negativa kommentarer från folk. De personer hon har träffat har snarare gett henne positiv respons. Mari Rantanen har nu några månader på sig att revidera sin skiss.

– Jag kommer ha det här i åtanke för jag vill undvika sådana där referenser. Min tanke är att konsten på badhuset ska vara inbjudande för alla, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer