På Varbergs BB hoppas man att kunna anställa ytterligare fem barnmorskor. Foto: SVT

Barnmorskor sjukskrivs med utmattningssymptom

Uppdaterad
Publicerad

Det ökade trycket på Varbergs BB har fått barnmorskorna att larma om en allt för tuff situation. Kliniken kan tvingas neka mammor från andra län.

– Det är kul att vi har ett så gott rykte och att många vill komma och föda hos oss, men medaljen har en baksida, säger barnmorskan Linda Bergelin i Varberg. Vi har inte personal så det räcker i dagsläget och vi kan inte leva upp till vårt goda rykte.

Avdelningschefen Majvor Edberg instämmer i att situationen just nu är pressad. Målet är att det ska finnas fyra barnmorskor i tjänst per arbetspass, men just nu är det bara tre i tjänst.

– Det är för att vi inte har personal så det räcker, men vi har annonser ute och hoppas att kunna tillstätta fem nya tjänster för att täcka behovet, men barnmorskor finns det ju inte hur många som helst av, säger Majvor Edberg.

”Kostymen är full”

Förlossningsläkaren Anders Tejler tror att gränsen är nådd för hur många mammor klinken kan förlösa under ett år. 

– Att få en barnmorska till per pass löser en del problem, men det skapar ju inte fler rum och sängar, så kostymen är ganska full just nu, säger Anders Tejler.

Kommer ni att behöva börja neka mammor från andra län som vill föda här?

– Just nu är vi för hårt belastade men får vi mer personal så kommer det att gå bra, säger avdelningschefen Majovor Edberg.

Sjukskrivna med utmattningssymptom

Barnmorskan Linda Bergelin berättar att det just nu är fyra av hennes kollegor som är sjukskrivna på heltid med utmattningssymptom. Ett direkt resultat av det senaste två åren då antalet förlossningar ökat, utan att personalstyrkan gjort det, menar hon.

– Vi måste ta de här signalerna på allvar och se till att vi inte överutnyttjar våra barnmorskorna, säger Anders Tejler som efterlyser mer pengar i nästa års budget.

– Varbergs sjukhus tjänar på att vi tar emot patienter från andra län, men förlossningen nästan ingenting. Anstränger vi oss mer borde vi få mer också. En del av intäkterna borde gå direkt till vår verksamhet, tycker Anders Tejler.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Barnmorskebristen

Mer i ämnet