Ulrika Landergren (L), kommunalråd i Kungsbacka kommun. Foto: SVT

Beslutat: lägenheterna i Anneberg bara till för nyanlända

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen beslutades att de 52 lägenheter som just nu byggs i Anneberg i Kungsbacka kommun endast kommer att vara till för nyanlända. Ett beslut som får kritik av bland annat från Ulrika Landergren (L), kommunalråd i Kungsbacka.

– Jag tycker att det är jättetråkigt. Jag tror att det är bra med integration och att det därför bör vara blandat, säger hon.

I och med bygget av de 52 lägenheterna beräknar man att kunna ge boende till över 300 nyanlända. Frågan om vilka som ska få ta del av lägenheterna togs upp under tisdagens kommunstyrelsemöte. Ulrika Landergren (L), kommunalråd i Kungsbacka kommun, är kritisk till beslutet som fattades om att lägenheterna endast ska vara till för nyanlända. Hon skulle hellre se att lägenheterna även gick att söka av de som står i bostadskön.

– Jag tycker att vi ska bygga god integration i Kungsbacka. När vi bygger ska det vara blandat, säger hon.

Ulrika Landergren menar att kommunen ändå hade klarat av att uppfylla kommunens ansvar att erbjuda boende till nyanlända på sikt.

– Då kanske vi hade fått ha kvar genomgångsbostäderna lite längre. Men vi fortsätter att planera många bostadsområden, säger hon.

Lägenheterna i Anneberg är enbart tillfälliga då de fått bygglov för en period på fem år. Vilket betyder att de från den vanliga bostadskön inte är berättigade att ansöka om lägenheterna. Det långsiktiga målet är dock att planlägga hela fastigheten med andra typer av bostäder i framtiden. På så sätt också göra det möjligt för andra bostadssökande att flytta in.

– Eftersom det är så många som bor i genomgångsboenden och sovsalar måste vi då hitta andra platser att sätta nyanlända och då har vi varit tvungna att bygga i Anneberg, säger Hans Forsberg (M) ordförande i kommunstyrelsen i en tidigare artikel till SVT Nyheter.

SVT Nyheter Halland har sökt Hans Forsberg (M) ordförande i kommunstyrelsen, som har varit med och avslagit Liberalernas förslag.

I klippet nedan bemöter Hans Forsberg (M) den kritik som funnits kring bygget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.