Klicka på inslaget för att följa med in i fängelset. Foto: SVT

Besvikelse på fängelset när besöken stoppas

Uppdaterad
Publicerad

För två månader sedan införde kriminalvården besöks- och permissionsförbud på de svenska fängelserna. Intagna ”Ace” har inte träffat sin familj på drygt två månader, men samtidigt fortsätter hantverkare och annan personal att bli insläppta. Något som ”Ace” har svårt att förstå.

– Vi har begått brott och sitter här och avtjänar vårt straff, men vi förstår inte varför våra familjer också ska behöva bestraffas? De får fortfarande hit byggarbetare som kommer från utsidan, det finns präster och imamer som kommer hit och sommarvikarier som kan föra med sig sjukdomen in, säger ”Ace”, intagen på anstalten i Halmstad.

Pernilla Larsson, Kriminalvårdchefen i Halmstad, menar att byggpersonalen inte kommer i kontakt med anstaltens klienter och att samtlig personal noggrant följer Folkhälsomyndighetens rekommenderationer. Men att det är svårare att kontrollera besökare och permissionerna.

Coronaviruset i Halland

Slopade utgifter för telefonsamtal

För att kompensera de intagna och deras anhöriga har bland annat avgifter för telefonsamtal slopats. Något som fick Kriminalvårdens samtalskostnader att rusa i taket. Främst då utlandssamtalen ökade krafigt.

– Bara på några veckor gick kostnaderna från normalt runt hundratusen till närmare en miljon, säger Pernilla Larsson, kriminalvårdschef vid anstalten Halmstad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Halland

Mer i ämnet