Foto: SVT/Jimmy Kirvesmäki

Boende på Spenshult mår dåligt

Uppdaterad
Publicerad

Personal på Spenshults asylboende vittnar om att många boende mår dåligt. Därför jobbar man nu intensivt med att hitta aktiviteter som kan skingra tankarna.
– Vi kan inte sova något på kvällen, säger 18-årige Amir Haidari.

– Vi har fått ett rum här av Migrationsverket där vi ska ha en frisersalong. Jag har köpt in stolar och saxar från en salong och vi har ett antal som bor här uppe som är frisörer.

Håkan Hallberg visar upp ett rum på Spenshults asylboende utanför Halmstad som han hoppas snart ska fungera som en frisersalong för de boende. Han arbetar som samordnare på Spenshult och jobbar just nu hårt för att hitta meningsfulla aktiviteter för de drygt 500 personer som bor här.

Men han upplever att det är svårt att motivera alla.

– Vi har 170 personer här uppe som är mellan 18 och 20 år och många av de är afghaner och de får ju tyvärr inte stanna, säger han.

LÄS MER: Zahra: ”Nästan alla har fått avslag”

Och många som redan hunnit få avslag på sina ansökningar om asyl väljer bort aktiviteterna som erbjuds.

– Det är en tristess där man vänder på dygnet. Droger till och med. Det finns indikationer på det men där är polisen inkopplad och vi har bra koll på det.

”Kan inte sova något”

18-årige Amir Haidari flyttade nyligen till Spenshult från Jokkmokk i och med att han fyllde 18 år och därför fick lämna sitt HVB-hem. Han har fått avslag på sin asylansökan och han har svårt att tänka på något annat.

– När jag vill sova tänker jag på det en timme eller en halvtimme. Vi kan inte sova något på kvällen, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Spenshult

Mer i ämnet