Zahra Kamiri och Håkan Hallberg. Foto: SVT/Jimmy Kirvesmäki

Viktigt med aktivitet vid asylavslag

Uppdaterad
Publicerad

Zahra Kamiri har gett besked åt många vänner från Afghanistan att de fått avslag på sina asylansökningar. Då är det viktigt att det finns aktiviteter, menar hon.
– Nästan alla har fått avslag och det är inte bra att de sitter hemma och tänker.

Zahra Kamiri har bott på Spenshult med sina två barn och sin man i två år. Hon kommer precis som många av de ensamkommande pojkarna från Afghanistan och har fått hjälpa till som tolk när många fått avslag på sina ansökningar om asyl.

Hon vittnar om att erbjudandet av aktiviteter är centralt för att lyckas skingra tankarna.

– Det är mycket viktigt för nästan alla har fått avslag och det är inte bra att de sitter hemma och tänker på sin situation. De måste ha någon aktivitet att göra och inte bara sitta hemma och tänka på framtiden och vad som ska hända, säger hon.

LÄS MER: Boende på Spenshult mår dåligt

”Man får inte stress om man är aktiv”

Hon är med i boendets supportgrupp som anordnar aktiviteter.

– Vi har många aktiviteter för kvinnor. Simning på fredagar, sport på tisdagar och matlagning på lördagar. Alla tycker mycket om aktiviteterna, säger hon och fortsätter:

– Man får inte stress om man är aktiv.

Väntat i två år

Men stressen finns där även hos Zahra Kamiri. Hon har bott med sin familj på Spenshult i två år utan att få besked om de får stanna. Nu har hon en inbokad intervju i början av januari.

– Första året var lugnt men det sista året har jag tittat på de andra som fått avslag och då blev jag lite stressad själv om vad som ska hända.

”Vi måste försöka”

Trots att Håkan Hallberg, samordnare på Spenshult, upplever att många av de som fått avslag på sina ansökningar om asyl väljer bort aktiviteterna, så menar han att jobbet med att hitta aktiviteter måste fortsätta.

Förutom en planerad frisersalong och matlagningskurser som redan är igång hoppas han snart att man ska kunna öppna en fritidsgård.

– Det är ju en stor risk att man går och lägger sig i sin säng och inte gör någonting. Hade man haft en fritidsgård hade man kunnat ha lite olika aktiviteter. Kanske tv-spel, hänga eller ta en kopp kaffe. Vi måste ju försöka. Det är ju därför jag finns här uppe, avslutar han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Spenshult

Mer i ämnet