Anna-Leena Kuronen, verksamhetschef för Röda korset i Kungsbacka berättar i klippet ovan varför Röda korset låter Wargön Innovation sortera deras kläder. Foto: SVT

Bortkastade kläder får nytt syfte

Uppdaterad
Publicerad

Osäljbara secondhand kläder ska få nytt liv. Det vill Röda korset i Kungsbacka som därför skickar sina kläder till energi- och miljöinriktade Wargön Innovations anläggning där de sorteras ut i försök att kunna återbrukas.

Sedan 2018 har Röda Korset i Kungsbacka deltagit i Wargöns textilprojekt WargoTex. Projektet går ut på att hitta nya sätt att återbruka gamla textilier.

– Vi får dagligen in mängder med kläder men ungefär 50 procent av det går att sälja. Resterande del måste vi vara med och ta ansvar för att göra något med, säger Anna-Leena Kuronen, verksamhetschef på Röda Korset i Kungsbacka.

Röda korset i Kungsbacka är en av nu fyra Röda korset verksamheter som varannan vecka skickar flera fullastade vagnar med textilier till Wargöns anläggning i Vänersborg.

En av de vagnar med kläder som Röda korset skickar iväg. Foto: SVT

Sjukhuskläder och fiberdukar

Där sorteras kläderna ut och istället för att kläderna åker till förbränning återbrukas mycket av textilierna till bland annat sjukhuskläder och fiberdukar. Syftet med att ta vara på överblivande textilier på det här sättet är att minska på klädsvinnet och att spara på miljön samt klimatet.

– Vi måste sluta belasta klimatet. Det här är ett delat ansvar så att kommande generation har rätt att leva ett bra liv, inte bara vi som lever just nu, säger Anna-Leena.

I klippet ovan får du hänga med när Röda Korset skickar iväg last med textilier till Wargön.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer