Borgmästarebron i centrala Kungsbacka ska rivas. Foto: SVT

Bro i centrala Kungsbacka måste rivas

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste undersökningen av Borgmästarebron i centrala Kungsbacka visade att hälften av alla armeringsjärn var av –
efter sommaren rivs den. Nu kan Kungsbackaborna få vänta tre år på en ny bro.

År 1955 byggdes Borgmästarebron i centrala delarna av Kungsbacka. Sen dess har den använts flitigt av bilister, gångtrafikanter och cyklister. Nu så här ungefär 64 år senare kan man nu konstatera att bron har gjort sitt.

– Redan för två år sedan kunde vi se att det någon form av skador i bron. Nu har vi gjort ytterligare undersökningar och sett att det finns allvarliga strukturella fel. Hälften av armeringsjärnen i bron är av och det är därför inte värt att renovera, säger Karl Lundgren, förvaltningschef på Teknik i Kungsbacka kommun.

Ny bro kan ta flera år

Bron har tidigare renoverats vid två tillfällen – 1988 och 2002, då den även breddades. En bro har normalt en livslängd på ungefär 50 år men eftersom den redan renoverats är det inte försvarbart att lägga pengar på renovering.

Än har inget formellt beslut tagits men man beräknar att påbörja rivningen av bron efter sommaren.

– Det kommer ta ungefär 18 till 36 månader innan det en ny bro är på plats. Det beror på att vi behöver projektera vad för typ av bro vi ska ha, men också tillstånd att bygga den, säger Karl Lundgren.

Ingen tillfällig bro

Bron kommer enbart användas av gång- och cykeltrafikanter fram tills den nya bron är på plats. Det kommer att göras dagliga besiktningar men när bron väl rivs ska man inte räkna med någon tillfällig bro.

– Just nu så kan vi inte lägga en tillfällig bro. Dels måste vi bygga över den gamla bron, och det krävs väldigt mycket grundarbete för en tillfällig bro vilket är dyrt, säger Karl Lundgren.

Hur mycket beräknas den nya bron kosta?

Ungefär 20 miljoner kronor, men det är inte helt säkert att det landar på det. Den bron kommer däremot att ha en längre livstid på ungefär 100 år, säger Karl Lundgren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kungsbacka

Mer i ämnet