Kvinnan med handväskan till Varberg

Uppdaterad
Publicerad

Den omtalade statyn ”Med handväskan som vapen” är på väg till Varberg.

Det är hotellägaren Lasse Diding som har köpt konstverket av konstnären Susanna Arwin, skriver Hallands Nyheter.

Konstverket är baserat på det kända fotografiet på damen som slår med en handväska mot en nynazist i Växjö 1985. Statyn håller på att färdigställas av konstnären just nu.

Tantstatyn i Växjö

Sedan är Didings ambition att skänka statyn till Varbergs kommun. Men huruvida kommunen kommer att acceptera gåvan är oklart.

– Det är inte så att man bara kan ta emot det och sätta upp det, säger Christofer Bergenblock (M), ordförande kultur- och fritidsnämnden i Varberg, till SVT Nyheter Halland.

Först ska ärendet behandlas av kommunens konstnärliga råd och sedan hamnar det på kultur- och fritidsnämndens bord.

Anhöriga tveksamma

I våras var det kontroverser kring konstverket när Växjö kommun till slut beslutade att inte resa en staty av kvinnan med handväskan.

– Jag har inget emot provokativa frågeställningar när det gäller konst, tvärtom, det är syftet, säger Christofer Bergenblock.

Däremot tycker han att man måste ta hänsyn till att familjen till kvinnan som verket föreställer inte gillar idén om statyn.

Kommunstyrelsens ordförande, Ann-Charlotte Stenkil, är inne på samma spår.

– Det får vi veta lite mer om i så fall. Men det är en rolig idé, jag tycker det är en positiv tanke, säger hon.

Synlig placering

Lasse Didings förlag är att placera statyn i Brunnsparken. Lämpligheten i det har Ann-Charlotte Stenkil ingen åsikt om i nuläget.

– Men jag tycker att den ska stå synligt, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tantstatyn i Växjö

Mer i ämnet