Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En domarkår i övre medelåldern kan bidra till att vittnen ibland kallas till förhör på plats. ”Vi anstränger oss för att följa med”, säger Pia Johansson, lagman i Halmstads tingsrätt. Foto: Anna Palmgren/SVT

Därför kan domstolen vilja att vittnen är på plats i rättssalen

Uppdaterad
Publicerad

Ofta tillåter tingsrätten vittnen att förhöras via videolänk när de ber om det, säger lagman Pia Johansson i Halmstads tingsrätt. Men det finns fall när rätten vill att vittnet ska vara på plats fysiskt och till viss del kan det ha med domarnas ålder att göra.

– Vi är inte som ungdomarna idag uppvuxna med den digitala världen, säger Pia Johansson.

Pandemin har bidragit till att fler förhör har genomförts via videolänk, något som kan ha hjälpt domarkåren att se möjligheterna med denna metod även framåt. Men Pia Johansson menar att det är viktigt, om man ska fortsätta använda sig av digitala medel, att tekniken fungerar och att man planerar för fler rum i nya domstolsbyggnader för flexibla lösningar under en rättegång.

Finns alternativ

I dagsläget finns ett antal alternativ för att vittnet ska känna sig tryggare vid rättegången. Bland annat kan den åtalade placeras i ett annat rum där hen kan se vittnesförhöret via länk, man kan skicka ut vissa åhörare från rättssalen eller ha med vittnesstöd. I samtliga fall behöver dock vittnet själv be om detta och då gäller det att veta att möjligheterna finns.

Vittnesstöden har dock inte varit på plats under pandemin, vilket märkts på vittnen som kallats till förhör, enligt Pia Johansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer