”Vem är det man ska värna mest? Risken är att färre och färre vågar vittna”. Foto: Anna Palmgren/SVT

Kallades att vittna mot gängkriminella – fick bilen vandaliserad efter rättegången

Uppdaterad
Publicerad

En stark känsla av obehag lämnades kvar hos en kvinna som kallades till domstol för att vittna mot gängkriminella. Inför de åtalade och en stor skara av deras vänner fick hon framträda med sitt fullständiga namn och adress. Bara timmar efter rättegångens slut fick hon bilen vandaliserad. Nu hoppas hon att skyddet för vittnen ska stärkas.

Under rättegången blev hon tilltalad med namn av de åtalade som misstänktes för en skottlossning i ett bostadsområde i Halland. Situationen beskriver hon som obehaglig eftersom det blev en oönskad kontakt med den åtalade och ingen i rättssalen anmärkte på det.

Förstår om man inte vill vittna

I efterhand förstår hon att många drar sig för att vittna, även personer som inte har någon direkt anknytning till brotten, eftersom att skyddet inte sträcker sig längre i dagsläget. För henne hade det underlättat att inte behöva identifiera sig inför de misstänkta då hon också har ett ovanligt namn som är lätt att söka upp.

I klippet berättar hon om upplevelsen under rättegången.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.