I klippet berättar Carolina Landh mer om det ökande nyföretagandet i länet, och vad det kan bero på. Foto: SVT/Ida Röök Svalander

Allt fler hallänningar väljer att starta eget: ”Ett företagsamt folk”

Uppdaterad
Publicerad

Antalet nystartade företag fortsätter att öka i Halland. Under det första halvåret 2020 startades 1 130 företag, vilket är nästan åtta procent fler än under samma period förra året. Men detta kräver mer resurser och ställer större krav på de som utbildar nyföretagarna.

Carolina Landh på stiftelsen Nyföretagarcentrum i Halland tror att det ur coronakrisen har fötts många nya idéer.

– Trots att vi ser den här krisen har vi ett ökat antal nystartade företag i Halland. Jag tror att många kanske har sett sin chans att förverkliga sina idéer nu, kanske framför allt de som blivit arbetslösa, säger hon.

Coronaviruset i Halland

Fler utrikesfödda

På Nyföretagarcentrum ser man också att antalet utrikesfödda ökar bland nyföretagarna.

– Det ställer större krav på oss som utbildar dem, att de verkligen ska förstå hur det svenska samhället fungerar innan vi släpper dem, säger Carolina Landh.

SVT Nyheter Halland följde med under en kväll där nyföretagare i Laholm fick utbildning, något som genomfördes i samarbete mellan Laholms kommun, Nyföretagarna Halland och konsultfirman Companion.

I klippet ovan berättar Carolina Landh mer om det ökande nyföretagandet i länet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Halland

Mer i ämnet