Anna Bengtsson, besöksnäringsstrateg på Region Halland, berättar varför fler väljer semester hemma. Foto: TT/SVT

Därför ”svemestrar” fler hallänningar

Uppdaterad
Publicerad

På fem år har antalet gästnätter i Halland ökat med 100 000 stycken. Majoriteten av dem, 60 000, är bokningar inom Sverige. Enligt Anna Bengtsson, besöksnäringsstrateg på Region Halland, finns det flera skäl till varför fler väljer Sverige framför utlandet.

– En av de största anledningarna till att fler semestrar hemma är flygskam. Man väljer istället bil eller tåg. En annan anledning är hållbarhetsfrågan där folk exempelvis vill upptäcka närproducerad mat. Många vill också se det som finns runt husknuten på ett annat sätt än för, förklarar Anna Bengtsson.

En annan orsak det brukar pratas om är att den svenska kronan i nuläget är låg.

Halland är som mest populärt på sommaren, inte minst på grund av bad, surfing och Kattegattleden. 2014 låg antalet gästnätter under juni, juli och augusti på 1,6 miljoner varav 1,4 miljoner var svenska. Det här året hade den totala siffran gästnätter stigit till 1,7 miljoner, varav 1,5 miljoner var svenska.

– Vi ser också en ökning bland de som hälsar på släkt och vänner i länet. Det är jätteroligt, säger Anna Bengtsson.

De utländska turistgrupper som är vanligast i Halland är tyskar, danskar och norrmän.

I klippet hör du Anna Bengtsson berätta mer om svemestrandet i länet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.