Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT Nyheter Halland har träffat flera boende på Andersberg. I klippet hör du de berätta varför de väljer att rösta i valet den 11 september i år. Foto: Daniel Strömbäck/SVT

De röstar i Andersberg – området med lägst valdeltagande i hela Halland

Uppdaterad
Publicerad

Knappt tre av fem röstberättigade på Andersberg i Halmstad tog sig till vallokalen för att rösta år 2018. Det är lägst i hela Halland. Anledningarna tycks vara flera, bland annat att vissa inte känner till att de har rösträtt.

Andersberg i Halmstad har högst andel boende med utländsk bakgrund i hela länet, drygt 84 procent, enligt SCB. Flera saknar svenskt medborgarskap men faktum är att många ändå har rösträtt i kommun- och regionvalet.

Något alla inte känner till.

Valet 2022 Halland

SVT Nyheter Halland har intervjuat flera från Andersberg som berättar varför de tror att flera inte röstar i valet, men varför de tycker det är viktigt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT Nyheter Hallands reportrar drar ut på valturné. Se mer i klippet. Foto: SVT

Hur definieras ”utländsk bakgrund”?

Personer med utländsk bakgrund definieras som personer som är utrikes födda, eller inrikes födda med två utrikes födda föräldrar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Halland

Mer i ämnet