Anders Roos och Jan-Owe Wikström skriver boken om Gyllene Tiders sista kapitel. Hör dem berätta om projektet. Foto: Anders RoosVisa alla (3)
Visa alla (3)

De släpper bok om Gyllene Tiders avsked

Publicerad

Den ene har tagit tiotusentals bilder på Gyllene Tider. Den andre har följt popbandet från Halmstad längre än någon annan. Nu skriver Anders Roos och Jan-Owe Wikström boken om Gyllene Tiders sista kapitel.

Det är inte första gången duon jobbar tillsammans. När Gyllene Tider tänkte på refrängen 2013 följde de med på turnén vilket resulterade i en ”roadmovie-biografi” på nästan 400 sidor.

Jan-Owe Wikström och Anders Roos.

– Den här gången blir det en bok som handlar om mycket mer än bara en turné. Hela Gyllene Tiders historia kommer att vara med, säger fotografen Anders Roos.

Journalisten Jan-Owe Wikström har följt Gyllene Tider sedan starten 1978. I Hallandsposten har det blivit många reportage genom åren och inte mindre än tre böcker (med sommarens bokprojekt inräknat) om popbandet från Harplinge.

– Det började med att jag fick ett brev med ett kassettband av Per i juni 1978. Han skrev att jag fick spela av bandet men att han ville ha tillbaka det sen. Där hörde jag att det var något speciellt med det här bandet, säger Jan-Owe Wikström.

Kretsar kring sista spelningen

Boken kommer att ta avstamp i den allra sista konserten men även innehålla djupare personporträtt med medlemmarna i bandet. Dessutom har fans bidragit med minnen.

Hur många bilder har du tagit på Gyllene Tider i sommar?

– Det blir väl omkring 1 500 till 2 000 bilder per kväll, så nästa vecka har jag omkring 30 000 bilder att gå igenom. Och då är bara en tredjedel av arbetet gjort så jag kommer att ha att göra, säger Anders Roos och skrattar.

Gyllene Tider gör sin sista Sverigekonsert hemma i Halmstad på lördag.

I klippet ovan kan du höra Jan-Owe Wikström och Anders Roos berätta mer om boken

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Per Gessle

Mer i ämnet