Bockstensmannen har leget i mossen sedan 1300-talet. Foto: TT

Den gåtfulle Bockstensmannen – var kommer han från?

Publicerad

Varberg, Falkenberg eller Borås? Nu gör museet i Varberg ett nytt försök att få reda på var Bockstensmannen kommer från, rapporterar P4 Halland.

I veckan har museet lämnat in nya prover till laboratorium som är de främsta i landet på att försöka ta fram historiskt dna.

– Dna kan nästan säga ner på kommunnivå varifrån man kommer. Det vore roligt att se om han är varbergare, falkenbergare, boråsare eller om han kommer utifrån, säger Christina Andersson-Wiking, förste antikvarie på Hallands kulturhistoriska museum till radiokanalen.

Laget i mossen sedan 1300-talet

Tidigare försök att få fram Bockstensmannens dna har pågått i flera år, men misslyckats.

– Anledningen är att han legat i mossen sedan mitten av 1300-talet och blivit urlakad, säger Christina Andersson-Wiking.

Bockstensmannen

Visa

Bockstensmannens kvarlevor hittades i en torvmosse i halländska Åkulla 1936 och uppståndelsen i media blev stor.

”Vår första medeltida mansdräkt. Åkullafyndet väcker sensation i museikretsar. Rödskäggig 20-årig yngling i kläder av nöthår””, skrev tidningen Ny Tid 26/6 1936.

Bockstensmannen tros ha dött mellan år 1350 och 1370 och utifrån olika uppskattningar tror man att han var mellan 25 och 40 år när han dog.

Han var drygt 171 centimeter lång och sägs ha varit välmående när det gäller mat eftersom en antydan till kulmage kunde skönjas på honom.

Källa: Hallands kulturhistoriska museum

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer