Foto: Polisen

”Det började verkligen som ett skämt”

Uppdaterad
Publicerad

En av de åtalade unga kvinnorna berättade i domstol i dag om hur Maxrånet gick överstyr och blev mer brutalt och blodigt än planerat.

LIVE: Följ direktrapportering från Maxrättegången

Även andra rättegångsdagen av Maxrånsrättegången följs av en stor åhörarskara. Ett 50-tal personer har på förmiddagen suttit bänkade på åhörarplats i Varbergs tingsrätt.

Maxrånet

De har under förmiddagen fått lyssna först till ett av rånoffren som ska ha blivit slagen med basebollträ och släpad i håret:

– Jag bara ser en man stå där maskerad med rånarluva. Jag grips av panik och han springer mot mig och börjar slå. Jag skriker. Och ramlar. Han slår och slår. Jag säger att ”jag gör vad du vill” och jag vet att han slår minst ett slag till efter det. Jag hamnar bredvid min kollega på golvet. Jag viskar till henne att vara tyst. Jag hör att hon andas.

Kvinnan höll sig samlad i rättssalen när hon berättade om våldet, precis som hennes kollega som hördes igår.

TV: ”Jag kände direkt: Nu kommer jag att dö”

Den anställde som pratade i dag var den av de två rånoffren som råkade minst illa ut rent fysiskt. Hon fick blåmärken, skrapsår och en tand utslagen. Men mentalt har det lämnat stora avtryck.

– Jag blir fortfarande rädd när jag går från hemmet till bilen, säger hon.

”Det var inte seriöst”

Under förmiddagen har också förhören med de åtalade påbörjats. Först ut var den 21-åriga kvinnan som erkänt att hon har varit medhjälpande i rånet. Hon är dock den enda av de fem åtalade som inte var på plats inne i restaurangen när rånet begicks.

Det var däremot hon som köpte kofoten och basebollträet som användes som tillhyggen. Efteråt var hon med och delade upp pengarna och brände upp kläderna som använts vid rånet.

Om planeringen inför rånet säger hon:

– Det började verkligen som ett skämt. Det var inget seriöst, det var inget som nånsin skulle göras, säger hon.

”Det blir fest ikväll”

Delar av kompisgänget hade suttit och pratat om att göra inbrott i kiosker och liknande. De körde också runt och rekade på olika ställen. Då började det också pratas om att det skulle gå att göra ett rån på Max där två av vännerna jobbade.

Att rånet verkligen skulle bli av förstod 21-åringen först samma dag som det skedde.

– Jag fick meddelande på snapchat om att ”det blir fest ikväll” och då förstod jag på eftermiddagen att det blir av, säger hon.

Hon fick uppdraget att köpa kofoten.

– Jag åkte och köpte den på lördagen. Vi hade tänkt att den skulle kunna användas till att bryta upp en dörr i fall rutan var okrossbar, säger säger  och tillägger att det inte pratats om att den skulle användas till våld.

Hon berättar också att det blev bråk i sällskapet efter rånet på grund av att våldsanvändande gick överstyr.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Maxrånet

Mer i ämnet