Per Svensson (S) hade idag en presskonferens med titeln ”Att kunna ses sig själv i spegeln”. Foto: SVT

Per Svensson (S) vill kunna se sig själv i spegeln

Uppdaterad
Publicerad

Oppositionspolitikern Per Svensson (S) höll under onsdagen en presskonferens i Falkenberg. Han ville dels berätta att det fanns brister i grunderna till skolchefens avsked. Men han ville även informera om hur han anser att Mari-Louise Wernersson (C) agerat efter att en eventuell återanställning av skolchefen uppdagades.

”Jag är medveten om att det här är en krigsförklaring mot andra partier. Men jag är beredd att ta det. Jag vill kunna se mig själv i spegeln”. Så inledde oppositionsrådet Per Svensson (S) sin presskonferens på onsdagsförmiddagen.

Presskonferensen handlade om affären kring den sparkade skolchefen Jörgen Frostlund, som Per Svensson kallar ”ett haveri”, och som har banat väg för ett storbråk mellan ledande politiker i Falkenberg.

LÄS MER: Politiskt storbråk efter avsatt skolchef

Presskonferens ägde rum i Per Svenssons arbetsrum i stadshuset i Falkenberg. Svensson ville berätta att han nu tycker att beslutet att avsätta skolchefen var ”förhastar och inte tillräckligt utrett”.

– Utifrån den information jag hade den första september så stod jag bakom beslutet. Men nu har det kommit fram ytterligare information som gör att jag förmodligen inte hade fattat samma beslut idag, säger Per Svensson .

Vad är det för information?

– Det är framförallt information om hur pass stora konflikterna är i vår chefsgrupp kring det övergripande arbetet, säger det socialdemokratiska oppositionsrådet.

”Ville avsätta kommunchefen”

Svensson ville även informera om hur han menar att Mari-Louise Wernersson (C) agerat när en eventuell återanställning av skolchefen började diskuteras mellan Socialdemokraterna och Moderaterna.

– Då kom ett motbud från Mari-Louise Wernersson om att politiken gemensamt skulle gå ut och förklara vårt misstroende för kommunchefen Charlotte Johansson. Och det var inte vi beredda att göra, säger Per Svensson.

”Han mäktar inte med det, tydligen”

När SVT Nyheter Halland träffar Mari-Louise Wernersson strax efter presskonferensen berättar hon att Per Svensson varit med på beslutet att avsätta skolchefen i tre veckor, men plötsligt gjort en helomvändning. Enligt henne har hon vid upprepade tillfällen frågat Svensson om han haft tillräckligt med information för att fatta beslutet.

– Jag förstår att Per Svensson är desperat, han har inte tagit några tuffa beslut innan. Det här var hans första och han mäktar inte med det tydligen, säger Mari-Louise Wernersson.

Uppgifterna om att hon skulle dragit igång en övertalningsprocess som kulminerat i en misstroendeförklaring mot kommunchefen, menar hon inte stämmer.

– Det där är Per Svenssons ord. Jag har inget att tillägga i den diskussionen. Jag har förtroende för vår kommunchef, säger Mari-Louise Wernersson.

Så han ljuger?

– Han får stå för sina uppgifter, säger hon.

LÄS MER: Därför avslöjades detaljer om sparkad skolchef

Kritik från andra håll

Det är fler som kritiserar beslutet. Idag skriver även Hallands nyheter att skolchefen vill ha tillbaka sin position inom kommunen. Facket är kritiskt mot ärendet och menar att kritiken mot skolchefen har varit diskret och ärenden klumpigt utfört av kommunen.

– Jag hade önskat en annan hantering av kommunen, säger Anders Forsell, regionombudsman på Lärarförbundet till tidningen.

Skolchefen som 1 september i Falkenberg fick 2,7 miljoner kronor i avgångsvederlag av kommunen efter att han ansetts som ett arbetsmiljöproblem på arbetsplatsen.

LÄS MER: Hemlighetsmakeri kring utköpt skolchef

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.