3D-bild av Särö äldreboende. Foto: Arkitekt Håkan Markgren/Markgren Arkitektur AB

Detaljplan för äldreboende i Kungsbacka överklagas

Uppdaterad
Publicerad

Äldreboendet i Särö riskerar nu att bli försenat. Både KD-politikern Peter Wesley och Burkärrs vägförening överklagar detaljplanen. Detta då de menar att trafiklösningen innebär en ökad risk för olyckor i anslutning till boendet.

Byggnadsnämnden på Kungsbacka kommun antog en ny detaljplan för ett äldreboende i Särö i början av sommaren. Det ska innehålla 80 lägenheter, täcka en yta på 7900 kvadratmeter och stå klart år 2020.

Men planerna har mött kraftigt motstånd från exempelvis Särö Föräldraförening, Särö Framtid och Bukärrs Vägförening. Den sistnämnde skriver i en överklagan att Byggnadsnämnden gör en grov underskattning av den ökade trafikmängd som är kopplad till boendet.

”Markant ökad risk för olyckor”

”Det kommer handlar om varutransporter, hemsjukvård/jourverksamhet, besökande anhöriga, trafik från personal som arbetar i skift mm. Detta utan att ens nämna byggtrafiken kopplad till nämnda bygge, som om än tillfälligt under något år, kommer bidra till en markant ökad risk för olyckor”, står det i överklagan till Mark-och miljödomstolen.

Vidare menar Vägföreningen att kommunen brister i att ta hänsyn till barnperspektivet i sin iver att driva fram en oacceptabel trafiklösning grundad på ”gissningar och tyckanden”.

Skolbarn och bilar

Den närliggande Västra Särövägen är hårt trafikerad, något som gjort bland annat KD-politikern Peter Wesley.

”Det har varit två allvarliga olyckor mellan skolbarn och bilar under 2016 vilket har tvingat oss föräldrar på frivillig bas stå och vaka över trafiksituationen varje skoldagsmorgon”, skriver han i sin överklagan, och understryker att detaljplanen inte tagit hänsyn till oskyddade trafikanter.

De som överklagat inväntar nu ett reviderat planförslag från kommunen. Vägföreningen lyfter fram en rondell som alternativ.

Väcker frågan under onsdagen

Thure Sandén (M) är ordförande i Byggnadsnämnden. Han säger att han har förståelse att folk reagerar över trafiklösningen.

– Det är klart att vi måste titta på det här för att hitta en annan lösning. Vi ska väcka frågan under onsdagen då vi har arbetsutskott i Byggnadsnämnden,  säger han.

Thure Sandén (M) tillägger samtidigt att det inte är bra att byggnationen av äldreboendet förskjuts då det behövs i kommunen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.