Sten Wandel, ordförande i föreningen Strandmiljö Laholm, är kritisk till hotellbyggets detaljplan. Foto: Laholms kommun/SVT

Detaljplan för hotell i Mellbystrand överklagas

Publicerad

Planen att bygga ett hotell i Mellbystrand har blivit en känslig fråga i Laholm. Både Naturskyddsföreningen och boende i området har protesterat eftersom de anser att byggnaden varken är förenlig ur miljösynpunkt eller kommer att passa in i området. Föreningen Strandmiljö Laholm överklagar nu kommunens detaljplan till Mark-och miljödomstolen.

Planen på hotellbygget klubbades igenom av fullmäktige i slutet av juni. Med sina fem våningar planeras hotellet bli 25 meter högt.

Byggprojektet har skapat reaktioner bland boende i området, något som SVT Nyheter Halland tidigare rapporterat om. Frågan splittrar invånarna där vissa anser att byggnaden inte kommer att passa in bland alla små hus. Andra menar att Mellbystrand måste utvecklas.

”Hanterats oprofessionellt”

Några som vill få stopp på bygget är Strandmiljö Laholm. De överklagar nu detaljplanen och menar att en genomarbetad fördjupad översiktplan för hela kustområdet måste göras. Den måste få grönt ljus av länsstyrelsen och därefter fastslås av kommunfullmäktige.

– Man har brustit i att flera frågor inte utretts innan man kommit med en detaljplan. Det har hanterats oprofessionellt, säger föreningsordföranden Sten Wandel.

Problem med trafik

Föreningen menar också att kommunen inte visat något intresse för att vilja lösa de problem med parkering och biltrafik på stranden som uppstår i och med hotellet. Tomten är i dag en stor parkering för besökande till stranden. Dessutom kommer en närbelägen camping få sin tillfartsväg avskuren, enligt föreningen.

– Vi vill minimera trafiken på stranden. Som det ser ut nu kommer den att belastas, säger Sten Wandel.

Detaljplanen kan även få negativa följder för dagvattnet då gräsparkeringen ska asfalteras, påpekar föreningen. Dessutom tycker man att hotellets närhet till sanddyner och strand inte är förenlig med rekommenderade åtgärder för klimatanpassning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.