Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Filtrerat internet, censurerad litteratur och ingen sexualundervisning. Det är hur det har sett ut för eleverna på Oneschool global i Långaryd. Se vad kritiken handlat om och hur framtidsplanerna ser ut för Plymouthbrödernas skola. Foto: SVT, Storyblocks

Detta är Oneschool global – Plymouthbrödernas skola i Långaryd

Uppdaterad
Publicerad

Oneschool global i Hylte sticker ut på flera sätt, bland annat för att eleverna enligt sin tro inte kan äta tillsammans med lärarna. När de startade för 15 år sedan haglade kritiken mot vad som då hette Laboraskolan. Här är historien om skolan som drivs av de kristna Plymouthbröderna.

Skolan är inte konfessionell, det vill säga att den inte har en religiös profil. Men den drivs av Plymouthbröderna och det är bara rörelsens barn som går där. Lärarna och rektorn får däremot inte vara medlemmar i samfundet.

I klippet förklarar SVT turerna kring Oneschool global.

Det här är Plymouthbröderna

Rörelsen Kristna Kyrkan Plymouthbröderna fick sitt namn i början av 1800-talet efter staden Plymouth i södra England. Rörelsen samlar i dag 50 000 medlemmar runt om i världen. Mellan 400 och 500 av dem bor i Sverige, främst i Smålandsstenar och Ljungby, men även i Kungsbacka och Helsingborg.  

Plymouthbröderna är en bokstavstroende kristen rörelse vars livsstil grundar sig i Bibeln. Principen om att leva i avskildhet är central, där medlemmarna i regel bara umgås med varandra. Mat och dryck delas endast med andra medlemmar.

Medlemmarna samlas varje kväll för religiöst möte. På söndagarna hålls tre möten.

Tv och radio finns inte i Plymouthbrödernas hem då de anser att innehållet inte går att kontrollera. Mobiler och datorer har oftast ett internetfilter som begränsar åtkomsten till hemsidor. 

Många medlemmar driver företag där barnen också börjar arbeta efter skolan. Där kan även icke-medlemmar få en anställning. Könsrollerna är traditionella där män och kvinnor anses ha olika roller. Kvinnorna jobbar dock i viss utsträckning i företagen.

Familjen är viktig för rörelsen och skilsmässor är mycket ovanliga. Det är också få som lämnar rörelsen.

Sedan 2007 driver Plymouthbröderna skolan OneSchool Global, tidigare Laboraskolan, i Hylte kommun. Sedan start har endast rörelsens barn gått på skolan. Lärare och rektor är inte medlemmar i rörelsen. 

Källa: Boken ”Guds nya barnbarn” och plymouthbrethrenchristianchurch.org

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Den slutna skolan – SVT granskar Oneschool global

Mer i ämnet