Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här förklarar rektorn på Oneschool global vad skolan menat med att lärarna ska skydda eleverna mot moraliskt farligt material. Foto: SVT

Efter kritik mot uppförandekod och viteshot – här svarar rektorn på Oneschool global

Publicerad

Lärarna har fått skriva under tysthetskrav och dokument om att inte ifrågasätta att Gud skapade allt liv. Men skolans ledning har konsekvent avböjt intervjuer – fram tills nu.

– Jag har känt 'nej, jag vill inte vara med i det här', säger Chiedza Chadehumbe, rektor på Oneschool global.

I november 2022 avslöjade SVT Nyheter Halland att det fanns en uppförandekod på Oneschool global där det stod att anställda ska skydda elever från moraliskt farligt material som bland annat ifrågasätter att det var gud som skapade allt liv.

Skolan ligger i halländska Långaryd och drivs av den kristna rörelsen Plymouthbröderna. Merparten av eleverna är hemmahörande i Ljungby och Gislaveds kommuner.

Den slutna skolan – SVT granskar Oneschool global

Vi har också berättat om en vitesklausul i anställningsavtalet där personal hotats med vite om de avslöjat innehåll i dokument och utbildningsmetoder – även efter att de slutat på skolan.

Skolinspektionen gjorde ett oanmält besök efter avslöjandet. I beslutet skriver myndigheten att de ser allvarligt på de formuleringar som funnits men att de inte bedöms ha påverkat undervisningen i den utsträckning att de ingriper. Nu har både uppförandekoden och anställningsavtalet skrivits om av skolan.

I klippet ovan ger rektor Chiedza Chadehumbe svar på varför skolan har en uppförandekod – och hur den ska tolkas.

Rektorn: Uppförandekoden har inte använts

Rektorn, som själv inte är medlem i församlingen Plymouthbröderna, hänvisar till ett kort stycke i slutet av uppförandekoden där det står att uppförandekoden ska tolkas och tillämpas enligt lokala lagar. Därför, menar hon, har det varit tydligt att de omfattande skrivningarna om vad lärarna ska skydda eleverna ifrån inte spelat någon roll.

Hon säger också att uppförandekoden inte är ett levande dokument som använts i praktiken, även om det står i den att den som inte följer den riskerar påföljder så som uppsägning. Enligt henne är det ett dokument som ska skapa förståelse för församlingen och elevernas tro.

Anledningen till att det funnits ett hot om vite handlar enligt henne om att skolan vill skydda sitt pedagogiska ramverk.

Den slutna skolan – SVT:s granskning av Oneschool global på 60 sekunder:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du en sammanfattning av SVT:s granskning av Oneschool global – på 60 sekunder. Foto: SVT/Texturfabrik

Det här är Plymouthbröderna

Rörelsen Kristna Kyrkan Plymouthbröderna fick sitt namn i början av 1800-talet efter staden Plymouth i södra England. Rörelsen samlar i dag 50 000 medlemmar runt om i världen. Mellan 400 och 500 av dem bor i Sverige, främst i Smålandsstenar och Ljungby, men även i Kungsbacka och Helsingborg.  

Plymouthbröderna är en bokstavstroende kristen rörelse vars livsstil grundar sig i Bibeln. Principen om att leva i avskildhet är central, där medlemmarna i regel bara umgås med varandra. Mat och dryck delas endast med andra medlemmar.

Medlemmarna samlas varje kväll för religiöst möte. På söndagarna hålls tre möten.

Tv och radio finns inte i Plymouthbrödernas hem då de anser att innehållet inte går att kontrollera. Mobiler och datorer har oftast ett internetfilter som begränsar åtkomsten till hemsidor. 

Många medlemmar driver företag där barnen också börjar arbeta efter skolan. Där kan även icke-medlemmar få en anställning. Könsrollerna är traditionella där män och kvinnor anses ha olika roller. Kvinnorna jobbar dock i viss utsträckning i företagen.

Familjen är viktig för rörelsen och skilsmässor är mycket ovanliga. Det är också få som lämnar rörelsen.

Sedan 2007 driver Plymouthbröderna skolan OneSchool Global, tidigare Laboraskolan, i Hylte kommun. Sedan start har endast rörelsens barn gått på skolan. Lärare och rektor är inte medlemmar i rörelsen. 

Källa: Boken ”Guds nya barnbarn” och plymouthbrethrenchristianchurch.org

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Den slutna skolan – SVT granskar Oneschool global

Mer i ämnet