Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se tre lärares vittnesmål om hur det är att undervisa på Plymouthbrödernas skola: ”Skulle inte ta upp frågor om Big bang”. Flera av rösterna i klippet är utbytta. Foto: Anna Palmgren/SVT

SVT avslöjar: Lärare på Oneschool global ska inte ifrågasätta att Gud skapade livet

Uppdaterad
Publicerad

På Plymouthbrödernas skola står Bibelns ord mot läroplanen. Lärare ska inte använda material som ifrågasätter att Gud skapade allt liv eller att äktenskapet endast är mellan man och kvinna. Det visar det hemliga dokument som SVT kan avslöja innehållet i.

Skilsmässor, hbtq-frågor och evolutionsteorin är, enligt lärare, känsliga ämnen inom den bokstavstroende kristna rörelsen Plymouthbröderna som driver Oneschool global i halländska Långaryd.

– Eleverna sa att ’det här är ju fel för det var Gud som skapade jorden, det har inte funnits något som heter Big Bang’. Som lärare skulle man inte bry sig om det, säger en tidigare lärare.

Den slutna skolan – SVT granskar Oneschool global

Dokument avslöjar känsliga ämnen

SVT Nyheter Halland har tagit del av innehållet i en uppförandekod för skolans anställda. Där framgår i detalj vad lärarna ska undvika att prata med eleverna om, samtidigt som det står att de måste följa läroplanen.

Se i klippet utdrag från dokumentet och tre lärares vittnesmål om hur styrelsens kristna tro påverkar undervisningen.

Plymouthbröderna: Följer svensk läroplan

Trots upprepade förfrågningar säger skolans styrelse nej till en intervju med SVT. När vi mejlar våra frågor till styrelsens ordförande Dan Malmström och rektor Chiedza Chadehumbe kommer följande svar:

“Uppförandekoden anger specifikt att den ska ’tolkas och tillämpas i enlighet med gällande lokala lagar’ vilket innebär att svensk lag och relevanta styrdokument för skolor prioriteras och att allt som strider mot dessa inte tillämpas.” 

De skriver att de följer den svenska läroplanen och att undervisningen bygger på relevanta utdrag från en rad olika läromedel som täcker innehållet i kursplanerna.

Fick inte sexualundervisning

Skolan har fått kritik från Skolinspektionen vid ungefär 10 tillfällen och i våras konstaterade de att vissa klasser inte fått sexualundervisning.

Ingen av eleverna bor i Hylte kommun där skolan ligger. Majoriteten bussas från Ljungby och Gislaved, men även från Helsingborg och Kungsbacka.

SVT har varit i kontakt med runt 20 lärare – få av dem vill prata öppet om skolan. Av oro för reaktioner från skolledningen vill ingen ställa upp med namn eller bild. Flera röster och bilder är därför utbytta.

Det här är Plymouthbröderna

Rörelsen Kristna Kyrkan Plymouthbröderna fick sitt namn i början av 1800-talet efter staden Plymouth i södra England. Rörelsen samlar i dag 50 000 medlemmar runt om i världen. Mellan 400 och 500 av dem bor i Sverige, främst i Smålandsstenar och Ljungby, men även i Kungsbacka och Helsingborg.  

Plymouthbröderna är en bokstavstroende kristen rörelse vars livsstil grundar sig i Bibeln. Principen om att leva i avskildhet är central, där medlemmarna i regel bara umgås med varandra. Mat och dryck delas endast med andra medlemmar.

Medlemmarna samlas varje kväll för religiöst möte. På söndagarna hålls tre möten.

Tv och radio finns inte i Plymouthbrödernas hem då de anser att innehållet inte går att kontrollera. Mobiler och datorer har oftast ett internetfilter som begränsar åtkomsten till hemsidor. 

Många medlemmar driver företag där barnen också börjar arbeta efter skolan. Där kan även icke-medlemmar få en anställning. Könsrollerna är traditionella där män och kvinnor anses ha olika roller. Kvinnorna jobbar dock i viss utsträckning i företagen.

Familjen är viktig för rörelsen och skilsmässor är mycket ovanliga. Det är också få som lämnar rörelsen.

Sedan 2007 driver Plymouthbröderna skolan OneSchool Global, tidigare Laboraskolan, i Hylte kommun. Sedan start har endast rörelsens barn gått på skolan. Lärare och rektor är inte medlemmar i rörelsen. 

Källa: Boken ”Guds nya barnbarn” och plymouthbrethrenchristianchurch.org

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Den slutna skolan – SVT granskar Oneschool global

Mer i ämnet