Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter SVT:s avslöjade har Oneschool global tagit bort formuleringar ur uppförandekoden och anställningsavtalet för lärare. Foto: Anders Andersson

Skolinspektionen lägger ner granskning av Oneschool global: ”Har vidtagit tillräckliga åtgärder”

Uppdaterad
Publicerad

Skolpersonal skulle inte ifrågasätta att Gud skapade människan och hotades med vite om de avslöjade den hemliga uppförandekoden. Allvarligt, tycker Skolinspektionen som nu ändå lägger ner utredningen mot Oneschool global i Hylte.

SVT Nyheter Halland har tidigare kunnat avslöja att det funnits en så kallad uppförandekod på skolan, som drivs av den bokstavstroende kristna rörelsen Plymouthbröderna.

I dokumentet beskrivs hur lärare skulle skydda eleverna mot moraliskt farligt material som ifrågasätter att det var Gud som skapade allt liv. I personalens anställningsavtal stod det också att lärare kan riskera vite om de avslöjar innehållet i avtal eller policys.

Den slutna skolan – SVT granskar Oneschool global

Skolinspektionen gjorde ett oanmält besök på skolan och efter det skickade skolan in nya versioner av både uppförandekod och anställningsavtal. I dessa är formuleringarna som SVT lyft upp borttagna.

Beslut: Har gjort tillräckligt

Nu avslutar Skolinspektionen ärendet eftersom de nya dokumenten anses ha tagit bort risken för att undervisningen ska påverkas.

Under utredningen har myndigheten intervjuat lärare. I intervjuerna säger några av dem att de gjort anpassningar i ämnen som anses vara känsliga. Men lärare säger också att de inte haft koll på de exakta skrivningarna i uppförandekoden, trots att de skrivit på den, och att den inte haft inverkan på undervisningen.

Skolinspektionen kommer följa upp tillsynen med fortsatt kontroll av skolan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Filtrerat internet, censurerad litteratur och ingen sexualundervisning. Det är hur det har sett ut för eleverna på Oneschool global i Långaryd. Se vad kritiken handlat om och hur framtidsplanerna ser ut för Plymouthbrödernas skola. Foto: SVT, Storyblocks

Det här är Plymouthbröderna

Rörelsen Kristna Kyrkan Plymouthbröderna fick sitt namn i början av 1800-talet efter staden Plymouth i södra England. Rörelsen samlar i dag 50 000 medlemmar runt om i världen. Mellan 400 och 500 av dem bor i Sverige, främst i Smålandsstenar och Ljungby, men även i Kungsbacka och Helsingborg.  

Plymouthbröderna är en bokstavstroende kristen rörelse vars livsstil grundar sig i Bibeln. Principen om att leva i avskildhet är central, där medlemmarna i regel bara umgås med varandra. Mat och dryck delas endast med andra medlemmar.

Medlemmarna samlas varje kväll för religiöst möte. På söndagarna hålls tre möten.

Tv och radio finns inte i Plymouthbrödernas hem då de anser att innehållet inte går att kontrollera. Mobiler och datorer har oftast ett internetfilter som begränsar åtkomsten till hemsidor. 

Många medlemmar driver företag där barnen också börjar arbeta efter skolan. Där kan även icke-medlemmar få en anställning. Könsrollerna är traditionella där män och kvinnor anses ha olika roller. Kvinnorna jobbar dock i viss utsträckning i företagen.

Familjen är viktig för rörelsen och skilsmässor är mycket ovanliga. Det är också få som lämnar rörelsen.

Sedan 2007 driver Plymouthbröderna skolan OneSchool Global, tidigare Laboraskolan, i Hylte kommun. Sedan start har endast rörelsens barn gått på skolan. Lärare och rektor är inte medlemmar i rörelsen. 

Källa: Boken ”Guds nya barnbarn” och plymouthbrethrenchristianchurch.org

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Den slutna skolan – SVT granskar Oneschool global

Mer i ämnet