Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En förklaring från styrelsen på Oneschool global är att uppförandekoden är översatt från engelska. De har avböjt en intervju med SVT innan Skolinspektionens beslut. Foto: Anders Andersson

Oneschool global backar – tar bort formulering om att Gud skapade livet

Uppdaterad
Publicerad

Formuleringen om att lärare inte ska ifrågasätta att Gud skapade mannen och kvinnan kan missuppfattas. Det medger styrelsen för Oneschool global till Skolinspektionen. Nu tar de bort flera skrivningar i de interna dokumenten.

Efter SVT Nyheter Hallands avslöjande om Plymouthbrödernas skola Oneschool global i Hylte gjorde Skolinspektionen ett oanmält besök där de fick ta del av såväl uppförandekoden som anställningsavtalet. 

Uppförandekoden beskrev bland annat att lärare skulle skydda eleverna mot moraliskt farligt material som ifrågasätter att det var Gud som skapade allt liv. I anställningsavtalet står det att lärare kan riskera vite om de avslöjar innehållet i avtal eller policys.

Hur förklarar skolan sina formuleringar? Se några exempel i klippet ovan.

Skriver om dokumenten

I ett yttrande till Skolinspektionen framgår det att skolan, som drivs av den bokstavstroende kristna rörelsen Plymouthbröderna, nu tar bort, förtydligar och skriver om formuleringar i dokumenten.

SVT Nyheter Halland har sökt styrelsen som säger att de inte vill ställa upp på en intervju innan Skolinspektionen har fattat sitt beslut, men att de kommer samarbeta med myndigheten.

Oneschool global drivs av Plymouthbröderna. Ingen av eleverna bor i Hylte kommun där skolan ligger. Majoriteten bussas från Ljungby och Gislaved, men även från Helsingborg och Kungsbacka.

Rörelsen Kristna Kyrkan Plymouthbröderna fick sitt namn i början av 1800-talet efter staden Plymouth i södra England. Rörelsen samlar i dag 50 000 medlemmar runt om i världen. Mellan 400 och 500 av dem bor i Sverige, främst i Smålandsstenar och Ljungby, men även i Kungsbacka och Helsingborg.  

Plymouthbröderna är en bokstavstroende kristen rörelse vars livsstil grundar sig i Bibeln. Principen om att leva i avskildhet är central, där medlemmarna i regel bara umgås med varandra. Mat och dryck delas endast med andra medlemmar.

Medlemmarna samlas varje kväll för religiöst möte. På söndagarna hålls tre möten.

Tv och radio finns inte i Plymouthbrödernas hem då de anser att innehållet inte går att kontrollera. Mobiler och datorer har oftast ett internetfilter som begränsar åtkomsten till hemsidor. 

Många medlemmar driver företag där barnen också börjar arbeta efter skolan. Där kan även icke-medlemmar få en anställning. Könsrollerna är traditionella där män och kvinnor anses ha olika roller. Kvinnorna jobbar dock i viss utsträckning i företagen.

Familjen är viktig för rörelsen och skilsmässor är mycket ovanliga. Det är också få som lämnar rörelsen.

Sedan 2007 driver Plymouthbröderna skolan OneSchool Global, tidigare Laboraskolan, i Hylte kommun. Sedan start har endast rörelsens barn gått på skolan. Lärare och rektor är inte medlemmar i rörelsen. 

Källa: Boken ”Guds nya barnbarn” och plymouthbrethrenchristianchurch.org

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Den slutna skolan – SVT granskar Oneschool global

Mer i ämnet