Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vilka problem ser Plymouthbröderna med att gå i kommunala skolor och hur mycket får barnen ta del av omvärlden? Här svarar forskaren Sanja Nilsson. Foto: Anna Palmgren/SVT

Forskaren: Därför har Plymouthbröderna en egen skola

Uppdaterad
Publicerad

Varför vill Plymouthbröderna driva en egen skola? Religionsforskaren Sanja Nilsson menar att det är ett sätt att skydda barnen från att konfronteras med negativa sidor av samhället. På skolan i Långaryd går bara rörelsens barn.

I klippet förklarar Sanja Nilsson vad det är som gör att Plymouthbröderna vill driva en egen skola.

Sanja Nilsson har träffat och intervjuat Plymouthbröderna vid flera tillfällen till boken Guds nya barnbarn. Där har barn och unga berättat om skillnaden mellan att gå i kommunal skola och sin egen skola Oneschool global i Hylte.

Den slutna skolan – SVT granskar Oneschool global

Flera säger att de gillar sin skola för gemenskapen. Där känner alla varandra eftersom att de även umgås på kvällar och helger för religiösa möten i kyrkan.

Fick inte gå hem till klasskompisar

De som tidigare gick i kommunal skola nämnde svårigheter så som att de inte kunde följa med på skolutflykter, fick gå hem och äta lunch och att de inte kunde gå hem till andra klasskompisar efter skolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Den slutna skolan – SVT granskar Oneschool global

Mer i ämnet