Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En ny granskning har inletts om Oneschool global i Långaryd, här berättar utredaren om den. Foto: Anders Andersson

Efter avslöjandet om Oneschool global – Skolinspektionen gör ny granskning

Uppdaterad
Publicerad

Två dagar efter SVT Nyheter Hallands avslöjande om Oneschool global i Långaryd gjorde Skolinspektionen ett oanmält besök på skolan. Denna gång bad de om att få ta del av såväl uppförandekoden som anställningsavtal, dokument som de tidigare inte sett.

När Skolinspektionen var på Plymouthbrödernas Oneschool global i våras kände de inte till uppgifterna som SVT kunnat avslöja i sin granskning. Det handlar om en uppförandekod för anställda som bland annat säger att lärare ska skydda eleverna mot material som ifrågasätter att det var Gud som skapade mannen, kvinnan och djuren. Samtidigt står det i uppförandekoden att läroplanen ska följas. 

Åkte dit oanmält

SVT:s granskning visar också att lärare skräms till tystnad genom ett hot om vite i anställningsavtalet. Detta gäller om anställda avslöjar innehållet i skolans avtal eller policys.  

Den slutna skolan – SVT granskar Oneschool global

Nu har Skolinspektionen inlett en ny granskning på skolan, och åkte dit oanmält förra veckan. De har också bett om att få ut uppgifter till tidigare anställda.

I klippet berättar utredaren Johanna Tinghammar Bruck hur hon ser på att Skolinspektionen inte kände till uppgifterna tidigare. 

Det här är Plymouthbröderna

Rörelsen Kristna Kyrkan Plymouthbröderna fick sitt namn i början av 1800-talet efter staden Plymouth i södra England. Rörelsen samlar i dag 50 000 medlemmar runt om i världen. Mellan 400 och 500 av dem bor i Sverige, främst i Smålandsstenar och Ljungby, men även i Kungsbacka och Helsingborg.  

Plymouthbröderna är en bokstavstroende kristen rörelse vars livsstil grundar sig i Bibeln. Principen om att leva i avskildhet är central, där medlemmarna i regel bara umgås med varandra. Mat och dryck delas endast med andra medlemmar.

Medlemmarna samlas varje kväll för religiöst möte. På söndagarna hålls tre möten.

Tv och radio finns inte i Plymouthbrödernas hem då de anser att innehållet inte går att kontrollera. Mobiler och datorer har oftast ett internetfilter som begränsar åtkomsten till hemsidor. 

Många medlemmar driver företag där barnen också börjar arbeta efter skolan. Där kan även icke-medlemmar få en anställning. Könsrollerna är traditionella där män och kvinnor anses ha olika roller. Kvinnorna jobbar dock i viss utsträckning i företagen.

Familjen är viktig för rörelsen och skilsmässor är mycket ovanliga. Det är också få som lämnar rörelsen.

Sedan 2007 driver Plymouthbröderna skolan OneSchool Global, tidigare Laboraskolan, i Hylte kommun. Sedan start har endast rörelsens barn gått på skolan. Lärare och rektor är inte medlemmar i rörelsen. 

Källa: Boken ”Guds nya barnbarn” och plymouthbrethrenchristianchurch.org

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Den slutna skolan – SVT granskar Oneschool global

Mer i ämnet