Den misstänkte mannen och kvinnan har varit hemmahörande på flera olika adresser i södra Sverige under åren de varit tillsammans. Foto: SVT

Serievåldtäktsman döms för nya våldtäkter i Varberg

Uppdaterad
Publicerad

Varbergs tingsrätt dömer den 48-årige man som åtalats för två våldtäkter i Varbergs kommun till fyra och ett halvt års fängelse.

48-åringen döms till fängelse i 4 år och 6 månader för två fall av våldtäkt och rån mot sitt nekande. Mannen ska dessutom betala skadestånd på 260.000 kronor till kvinnorna.

För knappt 30 år sedan dömdes mannen för en serie sex- och våldsbrott i Stockolmsområdet. I januari i år blev han åter misstänkt för liknande brott.

LÄS MER: Serievåldtäktsman misstänks ha återfallit

Mannen greps efter att en kvinna våldtagits och rånats i naturområdet Naturum på Getterön i Varberg. Strax därefter blev han även misstänkt för ett liknande överfall på en kvinna i Veddige utanför Varberg 2016.

Nu har domen för de två fallen kommit.

LÄS MER: Häktad misstänks för ännu en våldtäkt

Varbergs tingsrätt gör bedömningen att de utsatta kvinnornas berättelse om händelsen är ”trovärdig och tillförlitlig”.

Den ena kvinnan ska enligt domen ha lämnat en ”lång, nyanserad och sammanhängande berättelse”.

Kvinnans berättelse ska även fått stöd av ”utredningen i övrigt”, då flera av vittnena som hörts berättat att den utsatta kvinnan varit skärrad under kvällen efter händelsen.

Utöver den muntliga bevisningen ska även kvinnans berättelse fått stöd av den skriftliga bevisningen.

I domen skriver man att rättsintyget visar på att kvinnan utsatts för fysisk skada som stämmer överens med den påstådda gärningen. Och tingsrätten gör bedömningen att det inte finns någon annan förklaring till skadorna.

Även den andra kvinnans berättelse bedöms vara trovärdig.

Efterhandskonstruktion

Samtidigt konstaterar tingsrätten att 48-åringens berättelse är ”kortfattad, detaljfattig och osannolik” och ”framstår som en efterhandskonstruktion”.

Mannen ska ha nekat till allt våld och uppgett att de sexuella handlingarna ska ha skett frivilligt.

”Kommer överklagas”

48-åringens advokat Edip Samuelsson säger till SVT Nyheter Halland att domen kommer överklagas, då han menar att tingsrätten helt och hållet gått på åklagarens linje.

– Det finns en hel del frågetecken kring händelserna som man inte tagit hänsyn till. Min klient menar att det har handlat om sexköp, och där är det svårt att bevisa vad man kommit överens om och inte, säger Edip Samuelsson.

Med tanke på din klients historia, hur goda chanser tror du att ni har?

– Jag tycker inte att det är korrekt att ta upp saker som hände för 30 år sedan. Man kan inte jämföra det som hände då med det som hände nu, säger han.    

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.