Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Domstol kan stoppa havsbaserad vindkraft utanför Hallands kust

Uppdaterad
Publicerad

De två vindkraftsparkerna utanför Hallands kust, som regeringen godkänt, kan komma att stoppas av domstol. Det säger Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet. Om Mark- och miljödomstolen bedömer att vindkraftverken kan skada närliggande djur- och natur, utan undantag, då kan regeringen inte påverka beslutet.

Länsstyrelsens beslut att ge grönt ljus för parkerna har överklagats av flera parter till Mark- och miljödomstolen, som nu kommer att pröva ärendet.

Länsstyrelsen och Mark- och miljödomstolen ska se till att Sverige följer EU-lagstiftning gällande Natura 2000-områden, naturområden som anses extra skyddsvärda.

Vindkraft i Halland

Det regeringen har prövat och beslutat är att man kan ge tillstånd till projektet enligt lagen om ekonomisk zon, vilket är en parallell process till det länsstyrelsen beslutar om.

TT var först med att rapportera om nyheten.

I klippet hör du Jonas Ebbesson, professor i miljörätt om hur domstolens bedöming kan påverka planerna för havsvindkraften.

Detta är Natura 2000-område

Natura 2000 är ett nätverk av värdefulla naturområden med arter eller naturtyper som i ett europeiskt perspektiv betraktas som särskilt skyddsvärda.

I EU finns ett art- och habitatdirektiv som är EU:s främsta styrmedel för att uppnå målen för Konventionen om biologisk mångfald för att främja att den biologiska mångfalden och skydda hotade arter och livsmiljöer.

För att nå det målet ska alla EU-länder utse särskilda områden, så kallade Natura 2000-områden, som tillsammans ska bilda ett ekologiskt sammanhängande nätverk av livsmiljöer. Dessa områden innehåller arter eller naturtyper som är särskilt skyddsvärda ur ett europeiskt perspektiv. De åtgärder som är nödvändiga för att målsättningen ska kunna uppnås bör genomföras inom vart och ett av de utsedda områdena.

Tillstånd för exploatering inom Natura 2000 ges av Länsstyrelsen som prövar ansökan mot miljöbalken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindkraft i Halland

Mer i ämnet