– Vi står inför företagsmässigt stora utmaningar, säger Anders Richardsson. LRF Halland. Foto: SVT

Dystra siffror för lantbrukarna efter torkan

Uppdaterad
Publicerad

30 till 70 procent lägre spannmålsskördar än normalt till följd av sommarens varma och torra väder – den bedömningen gör LRF konsult i en ny prognos om lantbrukets lönsamhet.

Det är dystra siffror som förmedlas i LRF:s rapport. Förutom de lägre spannmålsskördarna ökar produktionskostnaderna för mjölkproduktionen med 50-60 öre per kilo jämfört med 2017, och spannmålsproduktionen ökar sina kostnader med 80 öre kilot.

– Det innebär att maten kommer kosta lite mer. Det är helt nödvändigt, säger Anders Richardsson, lantbrukare och ordförande i LRF Halland.

Lantbrukets alla produktionsinriktningar har drabbats av stora ekonomiska konsekvenser till följd av torkan. ”Vi har i våra rapporter aldrig sett så svaga resultat”, står det i rapporten.

Bristen på foder slår mot såväl mjölkproducenter som gris- och nötköttsföretagare, vilka får ett ökat behov av inköpt foder.

Inte förvånande

Anders Richardsson är inte förvånad över de siffror som presenteras i rapporten.

– Vi står inför företagsmässigt stora utmaningar i den här branschen det kommande halvåret, säger Anders Richardsson.

En ljusglimt är dock att vädret varit gynnsamt under hösten.

– Med den fina höst som vi har nu kommer volymen grovfoder till nötkreatur att räcka till. Det körs mycket gräs nu och det görs under fina förhållanden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.