Mirja Hjers är divisionsdirektör på Jordbruksverket. Foto: SVT/Jordbruksverket

Inga pengar till grisnäringen i krisstödpaketet 2018

Publicerad

13 000 torkdrabbade djurbönder får dela på de 400 miljoner kronor som utgör regeringens första krisstödpaket. Pengarna betalas ut i innan årsskiftet men det är enbart de som har kor och får som prioriteras. Grisnäringen blir utan stödpengar.

– Torkan har i första hand drabbat mjölk-, nöt- och fårproducenterna. Deras djur äter främst gräs och behöver det fodret. I och med torkan har det varit brist på det, säger Mirja Hjers, som är divisionsdirektör på utbetalningsfunktionen på Jordbruksverket.

Dessa lantbrukare har då fått köpa kompletteringsfoder vilket inneburit en omfattande likviditetspåverkan för dem. Det är alltså anledningen till att dessa står först i kö till stödpaketets pengar. Maxbelopp per lantbrukare är omkring 150 000 kronor.

Ny större betalning påväg

Nästa år kommer andra delen av paketet att betalas ut. Och det är ännu större – 760 miljoner kronor. Men hur pengarna är inte bestämt ännu. Det finns alltså fortfarande hopp för grisbönderna.

– Processen pågår på Jordbruksverket. Regeringens inriktning är att pengarna ska läggas där de gör störst nytta för svenska lantbruket och livsmedelssektorn. Och då är grisnäringen är en viktig del av det. De är absolut en av målgrupperna vi har med nu när vi utformar det nya stödet, säger Mirja Hjers.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

I spåren av torkan

Mer i ämnet