Ulrika Persson föder upp grisar utanför Falkenberg. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Ulrika blir inte av med sina smågrisar: ”Det är bekymmersamt”

Uppdaterad
Publicerad

Grisföretagaren Ulrika Persson föder upp smågrisar utanför Vinberg i Falkenbergs kommun som sen köps upp av slaktsvinsuppfödare. Effekterna av sommarens torka har nu lett till de inte längre tar emot hennes grisar. Konsekvensen blir tränga stallar och ekonomisk oro inför framtiden.

– Problemet är att det blir smågrisöverskott. I längden blir det ohållbart. Går inte grisarna iväg i ordinarie tid finns det inte plats för nästa gäng som kommer. Det är bekymmersamt, berättar hon.

På sin gård har hon 125 suggor som föder nya kultingar omvartannat. När kultingarna har vuxit till sig lite flyttas de från modern till andra stallar med sina syskon. Där blir de snabbt stora. Syftet är att de sen ska köpas upp av en uppfödare innan de slutligen går till slakt. Men just i år anser vissa uppfödare att det inte är lönsamt att ta emot dem längre.

I spåren av torkan

”Ekonomiskt kännbart”

– Fodret har blivit bra mycket dyrare än vad det varit innan. Även smågrispriset har gått ner vilket gör det ännu mer ekonomiskt kännbart för mig, förklarar hon.

Med andra ord blir det inte samma klirr i kassan för Ulrikas Perssons del som det varit tidigare. Men problemen stannar inte där. Eftersom det blir en rubbning i kedjan hinner hon inte rengöra och tvätta stallarna ordentligt mellan de olika kullarna.

Kan behöva sluta

– Det är viktigt med hygien och att det blivit såhär har jag inte varit med om de senaste 20 åren, säger hon.

Fram till julen präglas hennes tillvaro av osäkerhet. Om smågrisköerna till uppfödarna blir längre ser det inte ljust ut.

– Får jag inte sålt mina smågrisar måste jag ju sluta och stänga ner stallarna, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

I spåren av torkan

Mer i ämnet