Foto: SVT

Hylte serverar inte mer kött – ”Tycker att vi har tagit vårt ansvar”

Uppdaterad
Publicerad

Efter sommarens torka stöttar Laholms kommun bönder genom att ersätta vegetarisk mat med nötkött i skolorna. Men det är inget alternativ för Hylte kommun.

– Vår kostpolicy är att öka på det gröna istället, säger Malin Thydén Kärrman (S).

Efter sommarens torka är slaktköerna långa och köttet svårsålt för svenska bönder. Som hjälp har Varberg och Laholms kommun valt att slopa vegetariska dagar och öka på mängden nötkött som serveras i skolorna. Men att det råder en extremsituation innebär inte att Hylte kommun är beredda att servera ännu mer nötkött i kommunens verksamheter, på bekostnad av vegetariska alternativ.

– De serveringarna vi har räcker till. Vi har några dagar i månaden som är vegetariska och vi ämnar att behålla dem, säger samhällsbyggnadsnämndens ordförande Malin Thydén Kärrman (S).

I spåren av torkan

Varför är det så viktigt att ha vegetariskt?

– Det är för miljöns skull. Vi vet att man behöver äta mer grönt och de matvanor man har som liten befäster man och behåller sedan upp i åren. Barn och unga behöver lära sig att äta grönt, säger Malin Thydén Kärrman (S).

Serverar bara svenskt kött

Hylte har som enda halländska kommun helt gått över till att servera svenskproducerat kött i skolorna. Genom det menar Malin Thydén Kärrman (S) att kommunen drar sitt strå till stacken i frågan om att hjälpa svenska bönder.

– Jag tycker att vi har tagit vårt ansvar här i Hylte kommun. Vi har gärna mer lokalproducerat men vi har inga sådana avtal idag, säger hon.

Laholm är näst bäst i klassen av de halländska kommunerna när det gäller servera svenskt kött.

Så mycket svenskt kött serveras i kommunerna och Region Halland

Kungsbacka: 92,7 procent svenskt kött i verksamheterna. Torkan har inte påverkat politiska beslut, väljer inte att servera mer nötkött. Tittar nu på införa mål för smartare miljöarbete.

Varberg: 98 procent svenskt kött. Ersätter två hönsfärsrätter, en kycklingrätt och en vegetarisk rätt med nötkött under fyraveckorsperioder. Pågår på detta sätt under hela hösten.

Falkenberg: Har 96 procent svenskt kött. Har inga helvegetariska dagar varje vecka. Har inte fått i uppdrag att servera mer nötkött. Ska tas upp i servicenämnden framöver.

Hylte: Köper bara in svenskt kött. Har några dagar i månaden som är vegetariska och ämnar behålla dessa. Följer sin kostpolicy att öka upp det gröna istället för att köpa mer nötkött.

Halmstad: Har 83 procent svenskt kött. Kommer inte göra annan åtgärd än att fortsätta handla merparten svenskt kött.

Laholm: Har 99,72 procent svenskt kött. Väljer att servera nötkött på de vegetariska dagarna under hösten för att hjälpa till att minska slaktköerna.

Region Halland: Använder svenskt kött till 99 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

I spåren av torkan

Mer i ämnet