Efter sommarens torka är slaktköerna långa och köttet svårsålt för svenska bönder. Som hjälp har Varberg och Laholms kommun valt att slopa vegetariska dagar och öka på mängden nötkött som serveras i skolorna. Men att det råder en extremsituation innebär inte att Hylte kommun är beredda att servera ännu mer nötkött i kommunens verksamheter, på bekostnad av vegetariska alternativ.
– De serveringarna vi har räcker till. Vi har några dagar i månaden som är vegetariska och vi ämnar att behålla dem, säger samhällsbyggnadsnämndens ordförande Malin Thydén Kärrman (S).
Varför är det så viktigt att ha vegetariskt?
– Det är för miljöns skull. Vi vet att man behöver äta mer grönt och de matvanor man har som liten befäster man och behåller sedan upp i åren. Barn och unga behöver lära sig att äta grönt, säger Malin Thydén Kärrman (S).
Serverar bara svenskt kött
Hylte har som enda halländska kommun helt gått över till att servera svenskproducerat kött i skolorna. Genom det menar Malin Thydén Kärrman (S) att kommunen drar sitt strå till stacken i frågan om att hjälpa svenska bönder.
– Jag tycker att vi har tagit vårt ansvar här i Hylte kommun. Vi har gärna mer lokalproducerat men vi har inga sådana avtal idag, säger hon.
Laholm är näst bäst i klassen av de halländska kommunerna när det gäller servera svenskt kött.