Foto: TT/SVT Montage

Så mycket svenskt kött serveras i kommunerna och Region Halland

Uppdaterad
Publicerad

Varberg och Laholm ökar mängden svenskt kött som de serverar i skolorna för att hjälpa bönder i spåren av torkan. Men procentuellt är det Hylte kommun som serverar svenskproducerat kött i störst utsträckning.

Nedan ser du hur stor andel svenskt kött som serveras i de halländska kommunerna och om torkan har inneburit några förändringar i vad som serveras i verksamheterna.

Kungsbacka: 92,7 procent svenskt kött i verksamheterna. Torkan har inte påverkat politiska beslut, väljer inte att servera mer nötkött. Tittar nu på införa mål för smartare miljöarbete.

I spåren av torkan

Varberg: 98 procent svenskt kött. Ersätter två hönsfärsrätter, en kycklingrätt och en vegetarisk rätt med nötkött under fyraveckorsperioder. Pågår på detta sätt under hela hösten.

Falkenberg: Har 96 procent svenskt kött. Har inga helvegetariska dagar varje vecka. Har inte fått i uppdrag att servera mer nötkött. Ska tas upp i servicenämnden framöver.

Hylte: Köper bara in svenskt kött. Har några dagar i månaden som är vegetariska och ämnar behålla dessa. Följer sin kostpolicy att öka upp det gröna istället för att köpa mer nötkött.

Halmstad: Har 83 procent svenskt kött. Kommer inte göra annan åtgärd än att fortsätta handla merparten svenskt kött.

Laholm: Har 99,72 procent svenskt kött. Väljer att servera nötkött på de vegetariska dagarna under hösten för att hjälpa till att minska slaktköerna.

Region Halland: Använder svenskt kött till 99 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

I spåren av torkan

Mer i ämnet