Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Efter oljeutsläppet – fågellivet är hotat

Publicerad

Nederbörden som ska komma i Halmstad den närmaste tiden ställer till det för saneringsarbetet av oljan som läckt ut. Fågellivet i området kan med det vara hotat.
– Det är inte säkert att vi kan hålla dammen stängd, säger Tomas Sjöstedt, miljö- och hälsoskyddsinspektör på Halmstads kommun.

På Stena recycling i Halmstads hamnområde brakade en cistern ihop under lördagskvällen. 190 kubikmeter oljerester blandat med vatten rann ut. En del hamnade i handelshamnen men det mesta stannade i den första dagvattendammen i hamnutfyllnaden.

– Läget är stabilt så länge oljan huvudsakligen ligger i den första dagvattendammen. Det som är bekymmersamt är att det börjat snöa och att det kommer en hel del nederbörd närmaste dygnet, säger Tomas Sjöstedt, inspektör på miljöförvaltningen i Halmstad.

Fågellivet hotat

Dammen tar emot dagvatten från hela Larsfrids industriområde. Blir trycket för stort kan inte dammen längre hållas stängd.

–  Det gäller att saneringsfirman får bort så mycket som möjligt innan vi måste öppna upp här igen, säger Tomas Sjöstedt.

Han menar att fågellivet annars kan vara hotat. Öppnas dammen kommer oljan ut i den större dagvattendammen.

– Det är ett populärt tillhåll för flyttfåglar som kommer in nu, säger Tomas Sjöstedt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Cisternolyckan i Halmstad

Mer i ämnet