• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en fabrik i Malå. På grund av kraftig rökutveckling uppmanas alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Se bilder på cisternen som brakat samman över en slamsugningsbil. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Cistern rasade över lastbil – utreds från flera håll

Uppdaterad
Publicerad

Det är oklart vad som fick cisternen på Stena recyclings område på oljevägen i Halmstad att braka ihop på lördagskvällen. Nu bedriver både företaget och polisen utredningar parallellt för att få klarhet i vad som hände.

Det var runt 17.30-tiden på lördagskvällen som polis, ambulans och räddningstjänst larmades till Oljevägen i ett industriområde i närheten av Halmstads hamnområde. Det visade sig att en oljecistern hade brakat samman över en slamsugningslastbil.

I samband med händelsen skadades en 55-årig man svårt och avled till följd av skadorna.

Processoljor läckte ut

Det var inte diesel som läckte ut ur den rämnade cisternen, vilket det först rapporterades om, istället var det någon typ av restoljor.

– Enligt den information vi fått av Stena är det olika typer av processoljor blandat med vatten som fanns i den här cisternen, säger Fredrik Borgström, brandingenjör räddningstjänsten.

Cisternen tillhör Stena recycling. I nuläget har företaget inte mycket att säga om det inträffade.

– Vi bekräftar att det skett en allvarlig olycka på vår anläggning och att en person avlidit. Våra tankar går givetvis till de anhöriga i den här svåra situationen, säger Åsa Ahlgren Berndtson, kommunikationschef Stena recycling.

I övrigt vill företaget avvakta de utredningar som nu pågår, både den polisiära och företagets interna utredning, innan man yttrar sig vidare.

”Någon form av tryckvåg”

Polisen utreder händelsen som en arbetsplatsolycka, och fallet drivs av en miljöåklagare. I förlängningen kan det handla om både miljöbrott och vållande till annans död.

– Vad det var som gick snett vet vi i nuläget inte. Därför har vi teknisk expertis på plats som ska titta på det. Det blev någon form av tryckvåg, men exakt vad som hänt vågar jag inte säga, säger polisens presstalesperson Tommy Nyman.

Det är bekräftat att utsläppet tagit sig till en närliggande hamnbassäng vid Sibiriegatan. Och under söndagen, och troligtvis ytterligare ett par dagar framåt, kommer sanering pågå i närområdet.

Det är bekräftat att en del av oljespillet läckt till hamnbassängen som är markerad med en cirkel i bilden ovan. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Cisternolyckan i Halmstad

Mer i ämnet