Se bilder på cisternen som brakat samman över en slamsugningsbil. Foto: SVT

Korrosion sannolikt bakom havererad cistern

Publicerad

Cisternen som rasade samman över en tankbil och orsakade en mans död i ett industriområde i Halmstad nyligen var enligt Statens haverikommissions ärendebedömning utsatt för korrosion, vilket sannolikt orsakade olyckan.

Det var strax innan 17.30-tiden lördagen den 25 mars som en lastbilschaufför var i färd med att pumpa över olja från en tankbil till den aktuella cisternen som cisternen havererade.

I samband haveriet läckte ungefär 200 kubikmeter av innehållet ut. I cisternen fanns slaskoljor ämnade för återvinning, och uppvärmt vatten. Chauffören, som efter olyckan hittades 40 meter från cisternen, dog till följd av händelsen.

En fog angripen av korrosion

I Haverikommissionens ärendebedömning står det att cisternen ”... sannolikt separerat i en fog mellan tornkonstruktionen och botten. Vidare har tornkonstruktionen flyttats fyra till fem meter och sedan vält över tankbilen.”

I bedömningen står det också att fogen mellan tornkonstruktionen och botten var angripen av korrosion. Dock är själva händelseförloppet fortfarande oklart.

Utreds från flera håll

Haverikommissionen väljer att inte gå vidare med ärendet eftersom olyckan inte faller inom ramen för det obligatoriska utredningsområdet.

Cisternen tillhör Stena recycling som nu utreder händelsen internt. Företaget vill i nuläget inte kommentera olyckan. Händelsen utreds också av polisen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Cisternolyckan i Halmstad

Mer i ämnet