Foto: Anders AnderssonVisa alla (2)
Visa alla (2)

En död i samband med stort oljeutsläpp i hamnen i Halmstad

Publicerad

Cirka 200 kubikmeter av spillolja läckte i hamnen i Halmstad på lördagskvällen när en oljecistern gick sönder. En person skadades i samband med olyckan och har nu avlidit, enligt polisen.

Strax innan klockan 18 larmades räddningstjänst, ambulans och polis till hamnen då det gått hål i en cistern. Enligt polisen vet man inte exakt vad det är som hänt men ett fordon ska ha varit inblandat enligt räddningstjänsten.

En man i 55-årsåldern som arbetade på platsen skadades i samband med olyckan och fördes i ambulans till sjukhuset. Hans liv gick inte att rädda.
– Personen är avliden, säger Sebastian Börjesson, vakthavande befäl i polisregion Väst.

Avspärrningar

Polisen har spärrat av området och tillsammans med räddningstjänst samt representanter från olika företag arbetade de för att säkerställa att oljan hamnar i oljedepåns område.

– Platsen är nu avspärrad som brottsplats och vi har inlett en förundersökning om vållande till annans död och miljöbrott. Inledningsvis var det en arbetsplatsolycka vi åkte dit på.

Räddningstjänsten jobbade med att begränsa spilloljan så att den inte spred sig. Vid midnatt hade de lämnat platsen och saneringen togs efter det omhand av ett företag specialiserat på olyckor som denna.

– Det är risk för stor miljöpåverkan, säger Sebastian Börjesson.

Stark lukt

Räddningstjänsten beskriver händelsen som ett extremt stort oljeutsläpp och representanter från olika förvaltningar har samverkat med varandra för att lösa situationen.

På kommunens hemsida skriver man att petroleumutsläppet ger en stark lukt i stora delar av Halmstad. De meddelar att effekterna av olyckan inte ska vara någon fara för allmänheten men att lukten kan ligga kvar ett par dagar.

– Larmet kom initialt från Höganäsverket som trodde att oljeutsläppet var hos dem på grund av den starka lukten så då förstår man hur mycket olja det egentligen är, säger Peter Karlborg.

Fotnot: Tidiga uppgifter gjorde gällande att utsläppet handlade om ett läckage omfattande 300 kubikmeter diesel, men troligen är det cirka 200 kubikmeter petroleum eller spillolja som läckt ur cisternen enligt uppskattningar från räddningstjänsten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Cisternolyckan i Halmstad

Mer i ämnet