Arkivbild. I januari stängdes E6 av helt eftersom delar av den ekodukt som byggs på platsen riskerade att rasa. Foto: SVT

Ekodukten över E6 – nu byggs östra sidan

Uppdaterad
Publicerad

I veckan läggs trafiken om vid Sandsjöbacka på E6 norr om Kungsbacka. Skillnaden blir att de två öppna körfälten istället blir på den västra sidan av E6, under den del av ekodukten som nu står där.

Planen är att själva omläggningen av trafiken, från östra till västra sidan av E6, kommer att påbörjas under natten mellan onsdag och torsdag. Sedan krävs ytterligare en förflyttning tillbaka till den östra sidan innan trafiken slutligen kommer att ledas under ekodukten på den västra sidan under lördagen. Det kommer fortfarande vara två körfält öppna med en hastighetsgräns på 70 km/h på platsen. Så kommer det vara fram till november.

Upplägget på trafikomläggningen kommer alltså vara som tidigare, fast spegelvänt.

– Det kommer vara skyltat 70 precis som innan. Lägger vi skyltarna tidigare så tycker folk att det är helt onödigt och så ökar man farten igen, säger Mats Ölund, byggplatsuppföljare på Trafikverket.

Förra sommaren påbörjades bygget av ekodukten som ska gå över E6. Det ska bli en bro för djuren för att minska viltolyckorna.

För snart ett halvår sedan fick delar av bron rivas och vägen var avstängd i nästan ett dygn då det blev problem på grund av en felaktig beräkning av betonggjutningen.

LÄS MER: Därför revs ekodukten

Den här veckan jobbar man med att riva formställningen runt gjutningen av den del av ekodukten som nu är klar. Enligt Trafikverket så kommer ekodukten vara färdig i juni 2018, vilket är enligt ordinarie plan.

– Vi har byggt lite över hälften nu, över mitten så det är en kortare sträcka kvar, säger Mats Ölund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.