Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ger eleven Sally Vexgård sin syn på att skolan har blockerat nyhetssajter. Foto: Daniel Strömbäck/SVT

Elevers oro efter krigsrapporteringen – Furubergsskolan i Varberg blockerar SVT

Uppdaterad
Publicerad

På Furubergsskolan i Varberg blockeras eleverna från att använda nyhetssidorna SVT, Expressen och Aftonbladet i skolan. Anledningen är att barnen upplever oro kring nyhetsrapporteringen om kriget i Ukraina.

– Vi vill styra, utifrån ålder och mognad, vilka nyheter som är lämpliga, säger Johanna Ogell, rektor på Furubergsskolan.

Enligt rektorn handlar blockeringen om att eleverna inte ska ta del av nyhetsrapportering på egen hand – utan tillsammans med en lärare.

Finns det risk att barnen söker sig till mer osäkra källor?

– De har inte tillgång till dem på vår skola, om de gör det hemma det är upp till var och en. Men här är det viktigt att tänka på att vi har ett undervisningsuppdrag och apparna på surfplattorna ska motsvara det, säger Johanna Ogell.

”Ett beslut utifrån välvilja”

Carina Uvenfeldt, chef på förskole- och grundskoleförvaltningen i Varberg, har samtalat med rektorn och förstår tanken bakom beslutet.

– Beslutet är fattat utifrån välvilja. Man tar ansvar för att prata med barnen kring svåra frågor och lämnar inga frågeställningar ensamma, säger hon.

En förälder som SVT Nyheter Halland pratat med berättar att hon blev förvånad när hon fick höra om förbudet via nyheterna. Hon anser att ett förbud inte är rätt väg att gå, utan att det i stället är viktigt att ha en dialog med barnen kring ämnet.

– Ingen begränsar eleverna, utan man har valt att vara en vuxen med barnen, säger Carina Uvenfeldt, men tycker samtidigt att man borde ha informerat föräldrarna.

Hallands nyheter var först med att rapportera om nyheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.