Anette Andersson är bygglovschef i Falkenbergs kommun. Foto: Falkenbergs kommun/ Martin White

Branddrabbade höghusets bärighet testas på nytt

Uppdaterad
Publicerad

Kommunen har anlitat en konsult specialiserad på höghöjdsbyggnader eftersom det krävs särskilda lösningar för brandsäkerheten. Särskilt eftersom räddningstjänstens stegbilar inte når upp till de översta våningarna.

Dagen efter höghusbranden sammanträdde byggnadsnämnden i Falkenbergs kommun, som har beviljat bygglovet för det branddrabbade 16 våningar höga huset. Och självklart var branden ett samtalsämne under mötet.

– Det är jättesorgligt att byggnaden drabbats av brand, säger bygglovschefen Anette Andersson till SVT Nyheter Halland.

När det gäller brandsäkerheten i huset så följer kommunen de regler för nybyggnation som Boverket har slagit fast. Det handlar bland annat om att det ska finnas utrymningsvägar, materialval och konstruktion. Till exempel så måste lägenheter i ett flerfamiljshus kunna stå emot brand och brandrök i mellan 60-90 minuter, berättar Anette Andersson.

– Det ska även finnas så kallade spridarrör på varannan våning i trapphuset. Det är vattenrör med högt tryck som räddningstjänsten kan koppla sina slangar till för att få starkt vattentryck i sitt släckningsarbete. Spridarören är dock ännu inte på plats eftersom byggnaden inte är färdigbyggd, säger Anette Andersson.

Expertkonsult följer bygget

Både kommunen och byggherren har anlitat specialistkonsulter för höghöjdsbyggen bland annat för säkerhetsfrågorna.

– Byggherren måste dokumentera att alla regler efterföljs och därefter granskar kommunens konsult att detta har gjorts, berättar Anette Andersson. Förutom det gör räddningstjänsten flera inspektioner innan byggnaden får tas i bruk.

Nu kommer byggnadens bärighet att behöva testas igen för att se att branden inte orsakat några försvagningar.

– Det görs av externa experter, i övrigt fortsätter vi bara att följa bygget, säger Anette Andersson.

Frågan är om det är en större risk att bo i ett höghus ur brandsäkerhetssynpunkt?

-Det är det inte om byggnaden är uppförd enligt de krav och regler som gäller och det är det vi ska säkerställa tillsammans med räddningstjänsten, säger Anette Andersson, bygglovschef på Falkenbergs kommun.

Byggnaden beräknas vara inflyttningsklar vid årskiftet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.