20 elever från Falkenbergs gymnasieskola planeras åka på en resa till kinesiska Shijiazhuang (markerat på kartan) den 7 april. Foto: SVT/Google Maps

Falkenbergs gymnasieskola planerar klassresa till Kina – föräldrar oroliga

Uppdaterad
Publicerad

Att Falkenbergs gymnasieskola planerar en resa till kinesiska Shijiazhuang har väckt reaktioner i sociala medier, med anledningen av risken för coronavirus. Skolchefen i Falkenberg berättar nu att man följer utvecklingen noga och resan kan komma att ställas in.

Det är den 7-15 april som en resa planeras för 20 elever som studerar mandarin samt för en rektor, en lärare och för elevhälsopersonal, enligt Ulf Olsson, gymnasiechef i Falkenbergs kommun.

Utrikesdepartementet, UD, avråder från alla icke nödvändiga resor till Kina, varför planerar ni ändå att åka?

Coronaviruset i Halland

– UD:s avrådan gäller den närmaste tiden och det är en dryg månad kvar tills vi åker, så vi tänker att vi inte behöver ta beslut än – vi kan ändå inte få pengarna tillbaka, säger Ulf Olsson.

– Men vi har sagt till eleverna att vi inte kommer att äventyra deras säkerhet, vi kommer inte heller riskera att någon elev behöver sitta i karantän i i 14 dagar, säger han.

Enligt skolans rektor, Monika Breti, har föräldrar hört av sig och uttryckt oro för resan. Både hon och gymnasiechefen har berättat för elever att det går bra att avstå från resan och att det inte påverkar deras betyg.

”Sannolikheten att vi inte åker ökar”

Om elever skulle känna sig oroliga kan de meddela att de inte vill följa med redan nu.

Ulf Olsson, gymnasiechef i Falkenbergs kommun. Foto: Privat

– Men ungdomarna reagerar mindre på resan än folk utanför, säger Ulf Olsson.

Nu följer han och rektorn utvecklingen och de kommer ha ett avstämningsmöte den 6 mars för att då besluta om resan ska bli av eller inte.

– Sannolikheten att vi inte åker ökar hela tiden, säger Ulf Olsson.

UD avråder från resor till Kina

Det var den 17 februari som utrikesdepartementet, UD, ändrade sin avrådan gällande Kina. Nu gäller detta:

”UD avråder från alla resor till Hubei-provinsen. Vidare avråder UD från icke nödvändiga resor till övriga delar av Kina, med undantag för Hongkong och Macao. Avrådan gäller tills vidare.”

Källa: regeringen.se

Följ utvecklingen via SVT:s interaktiva karta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Halland

Mer i ämnet