Bild från bilstrand i Laholm. Foto: SVT

Falkenbergs kommun ska se över bilstränderna

Uppdaterad
Publicerad

Efter att mark- och miljööverdomstolen förbjudit Laholms kommun att främja bilkörning på stranden, ska nu även Falkenbergs kommun se över hur man hanterar bilstränderna.

Efter flera år av många om och men gällande bilkörning på stränderna i Skummeslöv och Mellbystrand, kom domen från mark- och miljööverdomstolen. Domen säger att Laholms kommun inte får främja bilkörning på stranden, då det ses som en miljöfarlig verksamhet. Laholm fick därför ta ner sina skyltar om bilparkering på stranden samt sluta upplysa om den på sin hemsida.

Vilket fick en granne lite längre norr ut i länet att tänka ett extra varv.

Ska titta närmare på domen

Falkenbergs kommun skyltar nämligen för bilister på stränderna i Ringesgård och Ugglarp, samt upplyser om det på sin hemsida. Kommunen ska därför se över hur de hanterar bilstränderna och om domen även kan komma att gälla även där. Något som P4 Halland var först med att berätta.

– Det här är något som vi kommer att titta närmare på i höst, om domen även träffar oss. Om vi ska ses som en verksamhetsutövare bara för att vi är en kommun, eller om kommunen också ska vara en andelsägare i en samfällighet som i Laholm, säger Niklas Andersson, chef för kultur- fritids- och teknikförvaltningen i Falkenberg, till P4 Halland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer