Foto: TT

Fall av mässling i Kungsbacka

Uppdaterad
Publicerad

En person som arbetar på Kungsbacka kommun har fått mässling. Den 10 januari var personen på sitt arbete och dagen efter bröt sjukdomen ut.

I nuläget pågår smittspårning och för personer som har varit i kontakt med personen finns en smittorisk. Den mässlingsmittade personen bor i Göteborg och kom i kontakt med smittan genom sin partner. Det här är än så länge det enda fallet av mässling som har rapporterats i Halland.

– Detta är en lokal händelse på en förvaltning, och det är enbart en begränsad medarbetargrupp som kan ha utsatts för smitta. Samtliga medarbetare och andra personer som varit i närheten av den smittade personen är kontaktade, säger smittskyddsläkare Mats Erntell.

Mässlingsutbrott i Göteborg

Hur allvarligt är det här?

– Det är alltid lite intern oro när vi starar en smittspårning. Men personen bor inte i Halland så vi har ingen aktiv mässling här i dag. Vi erbjuder vaccination till dem som varit i närheten och kan tänkas ha lite för osäkert skydd.

Erbjuder vaccin till kollegor

Vad innebär det?

– Vi fick reda på det här i går eftermiddag. Under eftermiddagen och kvällen gav Kungsbacka kommun information till personalen som ingår i arbetsgruppen. De fick  frågor om de hade haft mässling eller om antalet sprutor de fått. Av säkerhetskäl, med god marginal, erbjuder vi cirka 20 personer att få en kompletterande vaccinspruta.

Med andra ord är de i riskzonen?

Vaccinet hjälper om man ger det inom 72 timmar och nu ger vi det inom 48 timmar. De flesta är redan vaccinerade minst en gång, säger Mats Erntell.

Mässling smittar först en dag innan sjukdomen bryter ut och inkubationstiden är omkring 11 dagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mässlingsutbrott i Göteborg

Mer i ämnet