Ulrika Kranshammar oroar sig för sina gutefår som du får träffa i klippet ovan. Bland annat baggen Hugo som gärna äter ur handen. Foto: Kristian Åkergren

Fårägaren Ulrikas oro efter vargattackerna: ”Vet inte hur vi ska hantera detta”

Uppdaterad
Publicerad

Efter den senaste tidens många larm om vargangrepp i norra Halland är oron stor för fårägaren Ulrika Kranshammar utanför Karl Gustav i Varbergs kommun. Hon har totalt 48 gutefår i två hagar, 27 är lamm. Ulrikas djur har klarat sig undan vargen – än så länge.

– Det är en oro varje morgon när man går ut i hagen, säger hon till SVT Nyheter Halland.

Starta klippet för att se baggen Hugo och alla tackor – och höra Ulrika Kranshammars resonemang kring eventuell skyddsjakt.

Den senaste tiden har flera vargangrepp mot får rapporterats in till Länsstyrelsen i Halland. Det har främst gällt norra delen av länet och frågan har varit het kring om man ska bedriva skyddsjakt eller inte.

Länsstyrelsen DNA-testar

Nu försöker länsstyrelsen genom DNA-test avgöra om det är en och samma varg som står bakom attackerna. Om det skulle vara fallet så ökar skälen för skyddsjakt, menar Karin Valtinat, biträdande naturvårdsdirektör vid Länsstyrelsen i Halland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.