I klippet ovan visas området där skyddsjakt fick bedrivas fram till och med den 6 oktober. Foto: Roger Andersson

Skyddsjakten på vargen över: ”Attackerna försvann”

Uppdaterad
Publicerad

Vid midnatt avslutades den tidsbestämda skyddsjakten på den varg som vid flera tillfällen skadat får i Halland. Ingen varg blev skjuten och sammantaget ser länsstyrelsen det som positivt.

– Attackerna försvann och vi behövde inte skjuta ett fredat rovdjur, säger Martin Broberg.

Länsstyrelsen tror att vargen som utfört attacker i området lämnade norra Halland strax efter beslutet om skyddsjakt blev taget.

– Inga rapporterade synobservationer har gjorts av djuret.

Varg i Halland

Har ni fått något spår av vargen överhuvudtaget?

– Det har varit lite fotspår i sanden och sådant men inte av den kvalitet så att vi kan säkert säga att vargen befunnit sig här, säger Martin Broberg.

Möjlig etablering av varg i södra Sverige

Innan vargen kom till Halland rörde den sig i Jönköpings län och en teori är att den nu återvänt dit. Enligt Martin Broberg är det troligt att varg kommer vara mer permanent förekommande i trakterna i och kring Halland framöver. Den senaste tiden har ett flertal vargar uppehållit sig i södra Sverige.

–  Den här sommaren kom det dessutom ner en vargtik, vilket de unga varghanarna letar efter. Skulle hon fatta tycke för ett område har man en etablering av varg här, säger Martin Broberg.

Enligt rådande rovdjurspolitik ska länsstyrelsen ge vargen möjlighet att utbreda sig i södra Sverige.

– Samtidigt ska vi inte acceptera att det blir alltför stor skada mot tamdjursnäringen. När rovdjur har ett olämpligt beteende kan det tas beslut om skyddsjakt, säger Martin Broberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Varg i Halland

Mer i ämnet