Vuxna letar upp sitt favorit-set från barndomen, går ut på nätet och köper, säger Henrik Persson, Legonörd. Foto: SVT/TT

Farligt Lego har stort samlarvärde

Uppdaterad
Publicerad

En ny forskningsrapport konstaterar att Lego från 1970- och 80-talet innehåller farliga ämnen, enligt gränsvärden bestämda av EU. Samlarna verkar dock inte bry sig. ”Nostalgin och kärleken för Lego står över det”.

Det är forskare i Storbritannien som testade omkring 200 plastleksaker från folks hem, förskolor och second hand-butiker i jakt på skadliga ämnen. Det rapporterar BBC. Särskilt Lego innehöll skadliga ämnen som överskred EU:s gränsnivåer.

Legobitar från 1970- och 1980-talet innebär störst risk för skadliga ämnen, enligt forskningen.

Samlarvärde

Lego har en internationell subkultur av samlare som letar just äldre satser. Att bitarna innehåller giftiga ämnen verkar inte vara ett samtalsämne.

– Nej det är ingen som reflekterar över det. Det finns ingen diskussion. Vi är ju medvetna om att plast inte är bra för miljön men nostalgin och kärleken för Lego står över det, säger Henrik Persson från Halmstad, legonörd aktiv i Swebricks.

Just de äldre bitarna som innehåller gifter finns att köpa begagnat och det är många som aktivt vill köpa äldre legosatser.

– Vuxna letar upp sitt favorit-set från barndomen, går ut på nätet och köper. Generellt behåller lego sitt värde. Sedan är specifika satser mer attraktiva, säger Persson.

En speciell utgåva av Millennium Falcon från 2007 såldes nyligen på nätet för 50.000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.