Foto: TT

Fettfrågan som splittrar politikerna i Laholm

Uppdaterad
Publicerad

Barnen i Laholms förskolor och skolor ska serveras smörbaserat matfett istället för lättmargarin, enligt en motion till kommunfullmäktige. Kommunstyrelsens ordförande Elisabet Babic (M) ville att motionen skulle avslås, men blev nedröstad när kommunstyrelsen sammanträdde på tisdagen.

I slutet av förra året rapporterade SVT Nyheter Halland om föräldern Jessica Neogard i Laholm som startade ett upprop för renare skolmat till sina barn.

I förlängningen ledde Jessica Neogards initiativ till att Eva M Larsson (MP) genom en motion till kommunfullmäktige föreslog att skolorna skulle byta ut lättmargarinet mot riktigt matfett.

På tisdagen var frågan uppe när kommunstyrelsen sammanträdde och ordföranden Elisabet babic (M) förslags till beslut var att motionen skulle avslås.

Förlorade omröstning

Det blev omröstning och fem ledamöter röstade emot att motionens skulle avslås, mot fyra röster för Elisabet Babics linje, det vill säga att motionen skulle avslås.

Frågan kommer nu att prövas i kommunfullmäktige.

– Det är sådant som händer. Om kommunfullmäktige bifaller motionen så ska den in i budgetberedningen och medför kostnader som måste finansieras, säger Elisabet Babic.

Moderaterna säger sig istället vilja se frågan om skolmaten som en helhet med en gemensam livsmedelspolicy i hela Halland.

Ja till att avslå motionen:

Elisabet Babic (M)

Erling Cronqvist (C)

Knut Slettengren (M)

Lena Olofsdotter (C)

Nej till att avslå motionen:

Kjell Henriksson (S)

Eva M Larsson (MP)

Annita Asplid (S)

Rosita Antonsson (S)

Peter Berndtson (SD)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer