Fick uppsöka sjukhus efter scoutlägret

Uppdaterad
Publicerad

En livsfarlig smitta har drabbat flera scouter efter ett stort läger i Japan. Deltagare från hela världen var där och bland dem fanns halländska Sigrid, som efter hemkomsten fått uppsöka sjukvård med feber. Nu har hon fått en förebyggande antibiotikakur.

Det har gått ungefär en vecka sedan Sigrid Wirdheim kom hem från ett stort scoutläger i Japan. Efter lägret fick föräldrarna till scouterna information om att deltagare drabbats av hjärnhinneinflammation och bads hålla uppsikt om deras barn visade tecken på sjukdom. Föräldrarna fick ett brev, som skulle visas upp i samband med besök hos sjukvården, för att visa att vissa prover borde tas.

Fick feber

17-åriga Sigrid Wirdheim fick på söndagen feber och värk i kroppen.

Smitta på scoutläger

– Jag blev rätt orolig. Speciellt eftersom jag hade suttit och umgåtts en kväll med bara skottska scouter och det var just skottska scouter som det stod hade blivit sjuka. Så jag blev orolig.  

Hon uppsökte då vårdcentralen. Där konstaterade dem att de förmodligen rörde sig om en vanlig förkylning.

Får antibiotika

Sigrid har efter det besökt sjukhus och fått en förebyggande antibiotikabehandling som alla lägerbesökare erbjuds, men mådde redan innan dess bättre. Sjukhuset tog också prover på Sigrid som dock mår bra idag och inte är orolig för att få sjukdomen.

Totalt handlar det om 39 halländska scouter som varit på lägret inklusive ledare och ytterligare en person utöver Sigrid ska ha sökt vård i Halland. Totalt har 2.000 svenska ungdomar varit på lägret, två fall har konstaterats i landet och två till utreds nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Smitta på scoutläger

Mer i ämnet